Космодром SaxaVord готується до першого орбітального запуску

Новини

Очікується, що космодром на Шетландських островах незабаром буде готовий забезпечити перший вертикальний орбітальний запуск з території Великої Британії.

Про це повідомляється на сайті spacecenter.od.ua.

Під час презентації на Міжнародному авіасалоні у Фарнборо (Farnborough International Airshow, FIA) 23 липня Скотт Хаммонд, заступник виконавчого директора та операційний директор космодрому SaxaVord, заявив, що він очікує, що у вересні космодром отримає від регуляторних органів Великої Британії останню з ліцензій, необхідних для проведення першого запуску ракети RFA ONE німецької компанії Rocket Factory Augsburg (RFA).

Стартовий комплекс, розташований на острові Анст на Шетландських островах, отримав ліцензію на космодром (spaceport license) від Управління цивільної авіації Великої Британії (U.K. Civil Aviation Authority, CAA) у грудні 2023 року. Після цього в березні була видана окрема ліцензія на полігон [для проведення вогневих випробувань] (range license) для цього майданчика. Скотт Хеммонд заявив, що очікує остаточну ліцензію на доступ до повітряного простору для запусків (license, regarding airspace access for launches) з космодрому у вересні. CAA окремо видасть компанії RFA ліцензію на запуск (launch license).

Це дозволить RFA спробувати здійснити орбітальний запуск з цього стартового комплексу. У травні компанія провела статичні вогневі випробування на майданчику, запустивши чотири з дев’яти двигунів на першому ступені ракети. Наразі компанія готується до подібних випробувань, під час яких буде запущено п’ять, а потім і всі дев’ять двигунів.

Планується, що другий ступінь ракети для першого запуску має прибути цього тижня після випробувань у Кіруні, Швеція, а потім буде доставлено третій ступінь і корисні навантаження. «Все ретельно готується до наступних кроків у нашій подорожі у космос».

За словами Скотта Хаммонда, всі об’єкти космодрому готові, за винятком того, що він описав як незначні коригування пускового столу, на якому встановлена ракета.

Він сказав, що офіційна дата запуску місії – третій квартал, хоча інші британські офіційні особи на авіасалоні припустили, що запуск наприкінці осені є більш імовірним.

Під час виступу Скотт Хаммонд прагнув сформулювати відповідні очікування щодо запуску: першого для космодрому SaxaVord та першого для компанії RFA. «Це випробувальний політ, і це повторюваний процес: ми вчимося в міру того, як просуваємося вперед, – сказав він, висловивши стурбованість тим, що політики, зокрема, цього не оцінюють. – Іноді я переживаю, що політики хочуть побачити успіх одразу, а якщо ні, то втрачають інтерес».

Майбутній запуск є кульмінацією кількох років роботи над створенням космодрому та взаємодії з британськими, шотландськими та місцевими чиновниками. За його словами, ці зусилля мали невдачі, включаючи кредитування у розмірі £ 170 млн ($ 220 млн) для фінансування космодрому та інших розробок, виділення якого «провалилося» минулого року.

На початку цього року уряд Великої Британії надав SaxaVord £ 10 млн для фінансування розвитку космодрому. Він сказав, що більша кредитна лінія мала на меті покрити «набагато ширшу частину» робіт на космодромі, окрім стартового майданчика та пов’язаних об’єктів.

Ліцензія космодрому SaxaVord дозволяє проводити до 30 запусків на рік, хоча Скотт Хаммонд визнав, що для досягнення такого показника знадобиться деякий час. «Це не просто разовий випадок, – сказав він про майбутній запуск RFA. – Ми хочемо робити це кілька разів на рік. Це потребує часу та зусиль, тому це займе трохи більше часу».

Серед інших клієнтів SaxaVord є компанія Lockheed Martin, яка має намір здійснити запуск космічного апарата U.K. Pathfinder за контрактом, укладеним з Космічним агентством Великої Британії в 2018 році. Для цього запуску буде використана ракета RS1 компанії ABL Space Systems.

Проте, ці плани опинилися під питанням після того, як друга ракета RS1 компанії ABL зазнала «непоправних» пошкоджень під час пожежі після випробування двигуна 19 липня перед запланованим запуском з острова Кадьяк, Аляска.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: