На Землю вперше доставили зразки зі зворотного боку Місяця

Новини

Китайський місячний зонд «Чан’е-6» (Chang’e-6) зі зразками породи з поверхні зворотного боку Місяця, у вівторок вдень успішно приземлився у визначеній посадковій зоні автономного району Внутрішня Монголія на півночі Китаю.

Як передає Укрінформ, про це з посиланням на Національне космічне управління КНР повідомляє CGTN.

Зворотна капсула, яка вперше в історії людства доставила на Землю зразки, зібрані на невидимому з нашої планети боці Місяця, відокремився від орбітального апарату приблизно в 5000 км над Південною Атлантикою й о 13:41 за місцевим часом (8:41 за Києвом) увійшла в атмосферу Землі на висоті 120 км і швидкості близько 11,2 км на секунду.

Після кількох гальмівних маневрів та уповільнення швидкості спуску, на висоті 10 км над землею розкрився парашут і о 14:07 капсула точно та плавно приземлилась у визначеному районі, де її знайшла пошукова група.

Найближчим часом її доправлять до Пекіна, де відкриють та передадуть місячні зразки групі вчених для подальшого зберігання, аналізу і вивчення.

Місія «Чан’е-6», що стартувала 3 травня, вважається фахівцями наразі найскладнішою в китайській програмі дослідження космосу. Вона складається з орбітального апарату, який забезпечив переліт до Місяця й назад, посадкового модуля для збору зразків та апарату, що забезпечив посадку місяцехода і його повернення на орбітальний модуль.

Оскільки прямий зв’язок між наземним центром керування й посадковим модулем був неможливим, для управління ним китайські науковці завчасно вивели на місячну орбіту супутник-ретранслятор «Цюецяо-2» (Queqiao-2), що забезпечило постійний контакт із місяцеходом.

Китайські науковці називають місію «Чан’е-6» важливою віхою в історії дослідження Місяця людиною та очікують, що нові зразки з його зворотного боку призведуть до нових відкриттів і більш повного розуміння еволюції природного супутника Землі.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: