Firefly Aerospace перенесе пуски ракети Alpha на острів Воллопс

Новини

Компанія Firefly Aerospace оголосила про рішення здійснювати запуск своєї ракети Alpha з острова Воллопс у Вірджинії, а не з мису Канаверал, як планувалося раніше. Ракета Alpha запускатиметься зі стартового майданчика 0A Середньоатлантичного регіонального космодрому (MARS) на острові Уоллопс, починаючи з 2025 року. Стартовий майданчик, побудований для ракети Antares, продовжуватиме використовуватися для оновленої ракети Antares 330 Northrop Grumman, яка розробляється у співпраці з Firefly, а також більшої середньої ракети-носія (MLV), яку будують компанії.

Вибір острова Уоллопс обумовлений низкою факторів, включаючи наявність інфраструктури: майданчик 0A був побудований для ракети Antares і має необхідну інфраструктуру для підтримки запусків Alpha, вимагаючи мінімальних модифікацій. Крім того, Воллопс розташований на узбережжі Вірджинії, що дозволяє запускати ракети на орбіти з нижчим нахилом, ніж це можливо з мису Канаверал. Це перевага для клієнтів, для чиїх супутників потрібні такі орбіти. Крім того, згідно з прогнозами, запуски з Воллопса на додаток до існуючого майданчика на базі космічних сил Ванденберг у Каліфорнії дозволять Firefly обслуговувати більше клієнтів, знижуючи навантаження на обмежені ресурси мису Канаверал.

Очікується, що перенесення запусків Alpha на острів Воллопс позитивно вплине на місцеву економіку. Firefly планує створити робочі місця та інвестувати в інфраструктуру регіону. Незважаючи на перенесення запусків Alpha на Воллопс, Firefly зберігає свої відносини зі станцією космічних сил на мисі Канаверал. Компанія продовжить враховувати можливості використання цього майданчика у майбутньому.

Оголошення про перенос було зроблено за кілька днів до підготовки Firefly до наступного запуску ракети з бази космічних сил Ванденберг. 21 червня Firefly оголосила про готовність до запуску Alpha, запланованого на 27 червня о 12:00 за східним часом (09:00 за тихоокеанським часом 26 червня).

Запуск, що отримав назву Noise of Summer («Шум літа»), включатиме виведення восьми невеликих супутників, що спонсоруються NASA, на низьку навколоземну орбіту в рамках контракту NASA Venture Class Launch Services Demo 2. Це буде перший запуск Alpha після невдалого польоту в грудні 2023 року.

Під час попереднього запуску верхній ступінь ракети не включився, внаслідок чого супутник вийшов на орбіту з низьким перигеєм. Це призвело до того, що космічний апарат увійшов назад до атмосфери за кілька тижнів. Незважаючи на це компанія Lockheed заявила, що змогла виконати завдання місії в скорочені терміни. Firefly назвала причиною інциденту проблему програмного забезпечення. Компанія внесла зміни до програмного забезпечення та провела додаткові випробування, щоб запобігти повторенню подібних проблем у майбутньому.

У заяві про плани використання Воллопса Firefly заявила, що розраховує провести до чотирьох запусків Alpha цього року та шість у 2025 році. До 2026 року компанія планує щомісячні запуски.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: