Де супутники Starlink закінчують своє існування?

Новини

На карті від астронома Джонатана МакДоуелла (Jonathan McDowell) можна бачити 102 із 260 місць сходу супутників Starlink з орбіти.

“Це добре показує, що місця сходу супутників – випадкові, що узгоджується з тим фактом, що під час останнього тижня перед їх безпосереднім сходом – супутники не керуються”, – заявляє астроном.

Чи небезпечно це і як таке впливає на безпеку сходу супутників?

Процес природного сходу супутників з орбіти, саме такий спосіб утилізації здебільшого використовується компанією (коли супутники знижують свою орбіту, після чого природним чином “захоплюються” атмосферою Землі і сходять з орбіти) займає якийсь час. На такій низькій орбіті не можна підтримувати політ понад кілька днів, тому космічні апарати через якийсь час входять в атмосферу і повністю згоряють в її щільних шарах.

Фактично, це дозволяє компанії зводити супутники без будь-яких наслідків над будь-якою точкою планети, а не як звичайно, у певних районах, так званих цвинтарях супутників (віддалених районах океану, без судноплавства, куди зводиться більшість космічних апаратів у світі).

При цьому під час перших запусків угруповання, SpaceX тестували примусове контрольоване сходження супутників з орбіти. Це було викликане побоюваннями в неповній згоряння їх частин під час сходу (ставиться до супутників v1.0, які зійшли вже кілька років тому), але більшою мірою це використовувалося для перевірки можливості швидко звести супутники у разі потреби. Однак згодом компанія перейшла на конструкцію супутників, що повністю утилізується, і потреба в цьому відпала. Саме тому тепер сходження супутників Starlink безпечне на всій території нашої планети.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: