Перший пуск нової європейської ракети-носія Vega-C – успішний!

Новини

13 липня 2022 року, о 16:13 за київським часом, з космодрому Куру (Французька Гвіана) відбувся перший пуск нової європейської ракети-носія (РН) середнього класу Vega-C.

Ракета вивела на орбіту геодезичний супутник LARES-2 Італійського космічного агентства, а також шість кубсатів, створених європейськими університетами та науковими установами.

Символічно, що LARES-2 доповнюватиме дані, що отримуються з першого супутника LARES, який вивела на орбіту в лютому 2012 року ракета-носій Vega під час свого першого пуску.

Версія Vega-C відрізняється від базової Vega потужнішим двигуном першого ступеня, збільшеним другим ступенем, покращеним четвертим ступенем на рідкому паливі та новою конструкцією обтічника корисного навантаження.

Ракета-носій Vega-C довжиною близько 35 метрів та масою близько 210 тонн здатна виводити корисні навантаження масою близько 2200 кг на полярну орбіту заввишки 700 км. Ракета здатна виводити на орбіту угруповання супутників малих розмірів масою від одного кілограма до одиничного великогабаритного навантаження.

Блок маршового двигуна (БМД) РД-843, який використовують у складі рідинної рушійної установки верхнього ступеня РН Vega-С, розробило ДП «КБ «Південне» та серійно виготовляє ДП «ВО Південний машинобудівний завод». Для РН Vega-C українськими фахівцями були проведені роботи з покращення характеристик двигуна для розширення діапазону корисних навантажень. Відмінною особливістю БМД РД-843 є можливість багаторазового запуску під час польоту (до 5 включень), завдяки чому забезпечується розведення супутників на різні орбіти. Надійність БМД РД-843 було доведено під час 18 успішних пусків РН Vega.

Також КБ «Південне» створило для твердопаливного ракетного двигуна другого ступеня Zefiro 40 вкладиш критичного перерізу з вуглець-вуглецевого композиційного матеріалу.

У проєкті з виготовлення та відпрацювання вкладишів критичного перерізу із вуглець-вуглецевого композиційного матеріалу для двигуна РН Vega-C КБ «Південне» задіяне європейським партнером з 2016 року. Це ще один з успішних прикладів співпраці нашої країни з європейською космічною спільнотою і промисловістю.

Варто відмітити, що це також перший пуск європейської ракети, в якому Україна бере участь у статусі кандидата в члени ЄС.

Вітаємо всіх причетних з успішним пуском нової ракети! Впевнені, що вже незабаром Україна буде радіти спільним з ЄС успіхам як повноцінний член європейської, мирної родини!

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: