Стендові випробування Space Launch System (SLS) для місячної місії завершено

Новини

Стендові випробування американської ракети-носія Space Launch System (SLS), яка в серпні відправить космічний корабель Orion до Місяця в рамках місії Artemis 1 (“Артеміда-1”), завершено.

Джерело: NASA.

“NASA проаналізувало дані, отримані під час тесту, і вирішило завершити проведення випробувань”, – йдеться в повідомленні NASA.

Наступного тижня фахівці повернуть ракету та корабель до цеху вертикального складання Космічного центру імені Кеннеді, щоб підготувати їх до польоту, а також для усунення витоку, виявленого під час стендового випробування.

“NASA планує повернути SLS та Orion на стартовий майданчик для запуску наприкінці серпня. Управління визначить конкретну дату запуску після заміни складових ракети, пов’язаних із витоком”, – наголосили в космічному відомстві.

Стендове випробування ракети у повному складанні було проведено у понеділок. У ході тесту її баки було заправлено паливними компонентами, після чого фахівці провели імітацію процедур, необхідних для успішного запуску, а також перевірили роботу систем, інтерфейсів і програмного забезпечення.

Під час випробування фахівці виявили витік рідкого водню в системі подачі палива на рухомій пусковій платформі, через яку він надходить у баки.

Інженери спробували усунути витік серією маніпуляцій із швидкороз’ємним паливопроводом для його герметизації, проте їхні зусилля не мали успіху. У результаті було схвалено рішення замаскувати дані, одержувані комп’ютером з обладнання в місці витоку, щоб програма, яка управляє послідовністю операцій при запуску, не скасувала передстартовий відлік і дозволила провести необхідні випробування.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: