НАСА розробило парашут для доставки на Марс важких вантажів

Новини науки і техніки

Дослідники з НАСА створили надувну аеродинамічну оболонку, яка буде забезпечувати повільний спуск апаратів в умовах низького опору атмосфери.

Джерело: NASA

У лабораторії НАСА продемонстрували роботу сповільнювача LOFTID. Надувна конструкція, захищена гнучким теплозахисним екраном, буде знижувати швидкість космічних апаратів при вході в атмосферу і захищати спусковий модуль від перегріву. Атмосфера Марса набагато менш щільна, ніж земна, і являє собою серйозну проблему для аеродинамічного гальмування, пояснюють вчені. Коли космічний корабель входить в атмосферу, на нього діють аеродинамічні сили. Опір атмосфери допомагає уповільнити апарат, перетворюючи його кінетичну енергію в тепло. Це найекономічніший спосіб посадки.

У всіх попередніх місіях на Червону планету дослідники використовували жорсткі теплозахисні екрани. Їх ключовий недолік маленький діаметр: він обмежений розміром кожуха ракети. А для місії за участю людей потрібна велика кількість вантажів.

Нова технологія, як повідомляють творці, дозволяє масштабувати “парашут” під потреби місії. Широка оболонка створює більший опір. В результаті спусковий апарат починає сповільнюватися у верхніх шарах атмосфери на більшій висоті, відчуваючи при цьому менш інтенсивний нагрів.

До кінця 2022 року НАСА планує провести атмосферні випробування нового пристрою на навколоземній орбіті. Агентство запустить LOFTID на борту Atlas V United Launch Alliance разом з метеосупутником. Після виведення на орбіту корисного вантажу, корабель буде переведений на траєкторію входу в атмосферу з низької навколоземної орбіти, щоб продемонструвати здатність надувної аеродинамічної оболонки сповільнювати спуск і витримувати перегрів.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: