Європейське космічне агентство та російський Роскосмос ведуть переговори щодо місії на Марс

Новини

Європейське космічне агентство (ESA) заявило в понеділок, що провело переговори з російським космічним агентством Роскосмос щодо місії марсохода ExoMars для пошуку ознак життя на поверхні Марса.

Джерело: Reuters.

Прес-служба ESA підтвердила переговори в електронній заяві, але не дала жодних вказівок на результати. Зазначається, що оновлення може бути після запланованого засідання Ради ЄКА, яке відбудеться 15 червня цього року.

У березні агентство повідомило, що призупиняє співпрацю з Роскосмосом через їх спільну програму ExoMars через вторгнення росії в Україну та санкції проти Москви.

Глава Роскосмосу Дмитро Рогозін заявив російському інформаційному агентству ТАСС, що ЄКА проконсультує своїх членів після переговорів, але додав, що шанси на відновлення співпраці низькі.

“Якщо вони зустрінуться на півдорозі і скажуть, що згодні, то місію можна реалізувати”, – цитує Рогозіна ТАСС, додавши, що запуск може відбутися в 2024 році.

За його словами, шанси на позитивну відповідь від членів ЄКА низькі, 7-8%.

У квітні Рогозін заявив, що відновлення спільних космічних проектів стане можливим лише після скасування західних санкцій проти Москви.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: