Британська компанія Orbex показала прототип європейської ракети нового покоління – Prime

Новини

Британська компанія Orbex показала прототип європейської ракети нового покоління – Prime. Це перша ракета, що повністю розроблена в Європі, вона розроблена, щоб запускати на орбіту малі комерційні супутники.

Джерело: Orbex

Prime була показана на тестовій пусковій платформі на новому випробувальному полігоні у Кінлосі, Шотландія. Передбачається, що перший політ ракети відбудеться з нового космодрому Сазерленд, який будується на північному узбережжі Шотландії, після того, як його буде введено в експлуатацію в кінці 2022 року.

Orbex Prime – це 19-метрова двоступінчаста ракета, яка розробляється у Великій Британії та Данії. Компанія Orbex спонсорується приватними інвесторами та фондами, а також Космічним агентством Великої Британії та ESA. На першому ступені ракети встановлено 6 маршових двигунів. Вони працюють на біопропані. Це паливо дозволяє ракеті значно скоротити викиди вуглецю в атмосферу, порівняно з іншими ракетами аналогічного розміру, що розробляються в інших країнах світу. Дослідження, проведене Ексетерським університетом, показало, що один запуск ракети Prime призведе до зниження викидів вуглецю на 96% порівняно з аналогічними ракетами, які використовують викопне паливо.

Подробиць про ракету відомо небагато, двигуни повністю надруковані на 3D-принтері. Також передбачається багаторазове використання компонентів носія, проте поки що не заявляється, як саме це планується робити.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: