В NASA провели тестування електричної силової установки для навколомісячної станції Gateway

Новини

У NASA повідомили, що в квітні пройшли перші наскрізні випробування прототипів двигунів для навколомісячної станції Gateway. У складі електрорухового модуля PPE випробувано як 6-кВт, так і 12-кВт рухову установку з контролем подачі ксенону як джерела тяги. Попередні вогневі випробування дозволять остаточно сформувати рухові та силові підсистеми, а також випробувати їх у всіх можливих режимах роботи.

Джерело: NASA.

Майбутня станція Gateway має бути запущена в космос наприкінці 2024 року для забезпечення майбутньої висадки астронавтів на Місяць і для забезпечення польотів до Марса. Електродвигун PPU для станції виготовляє компанія Maxar Technologies. Силова установка модуля здатна виробляти до 60 кВт енергії за рахунок сонячних батарей. Коригувати орбіту та маневрувати станція буде за допомогою двох електричних двигунів на ефекті Холла: 6-кВт компанії Busek та 12-кВт компанії Aerojet Rocketdyne. Обидва прототипи двигунів у складі елементів модуля PPE успішно пройшли вогневі випробування.

Система станції розробки Maxar успішно контролювала як подачу ксенону у двигуни, так і подачу та регулювання електричної потужності у всьому діапазоні очікуваних потужностей двигунів. Це ще не фінальний результат. Інженери допрацьовуватимуть рухові установки за даними, отриманими під час вогневих випробувань. Це буде найпотужніша електрична рухова установка з початку польотів людини до космосу. Залишилось дочекатися запуску.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: