NASA очікують труднощі з виходом з проекту МКС

Новини

Національне управління США з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) зіштовхнеться із значними труднощами при переході від використання Міжнародної космічної станції (МКС) до роботи на комерційних станціях, який планується здійснити до 2028 року, з доповіді головного інспектора космічного відомства Пола Мартіна.

“Ми виявили, що управління зіткнеться зі значними труднощами з виконанням у повному обсязі свого плану щодо заміни МКС на комерційні станції на низькій навколоземній орбіті до 2028 року”, – йдеться у доповіді.

Інспектор також зазначив, що для продовження експлуатації потрібно виділяти великі кошти на підтримку роботи її компонентів, обладнання та оновлення систем. Важливим, на думку інспектора, залишається продовження пошуків нових дірок у обшивці МКС та розслідування причин їх появи.

У документі наголошується, що “дослідження, необхідні для довгострокових місій до Місяця та Марса, не будуть проведені до 2030 року, запланованої дати закінчення експлуатації МКС”.

Термін експлуатації МКС закінчується у 2024 році. NASA планує продовжити термін експлуатації станції до 2030 року, щоб забезпечити перехід із використання МКС до роботи своїх астронавтів на створених комерційних станціях. Для продовження роботи станції необхідне підписання угоди всіма країнами-учасницями проекту, зокрема Росією.

31 грудня 2021 глава NASA Білл Нельсон повідомив, що адміністрація президента США Джо Байдена схвалила продовження угоди про використання МКС до 2030 року.

У 2019 році NASA анонсувало проект Commercial LEO Destinations (CLD), у рамках якого приватні аерокосмічні компанії отримають фінансування для створення “економічного середовища” на низькій навколоземній орбіті. Одним із важливих пунктів, згідно з доповіддю, є створення космічних станцій для транспортування комерційних вантажів та проведення наукових експериментів.

У плані управління переходу від експлуатації МКС до використання комерційних станцій на низькій навколоземній орбіті, опублікованому в січні цього року, зазначалося, що до 2030-х років NASA купуватиме принаймні два місця на комерційних космічних станціях для проведення на них різної наукової діяльності

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: