NASA заявило, що виявлені на Марсі «двері» мають природне походження

Новини науки і техніки

Минулого тижня NASA опублікувало знімки, зроблені на Марсі ровером Curiosity: у скелі була виявлена ​​тріщина, що зовні дуже нагадує дверний отвір — начебто цей об’єкт має штучне походження. Проте в американському космічному агентстві впевнені, що ці «двері в стародавнє минуле» мають природне походження, хоч і виглядають незвично.

Curiosity виявив ці «двері» 7 травня, коли проводив зйомку Східних скель (East Cliffs) у кратері Гейла, який був головним об’єктом дослідження марсоходу з моменту його посадки у 2012 році. Тріщина досить мала – її висота становить 30 см при ширині 40 см. Людина в неї точно не протиснулася б, тому в NASA уточнили прізвисько об’єкта, охрестивши його “дверями для собак”. В агентстві також заявили, що подібні тріщини іноді трапляються в скелях як на Марсі, так і на Землі.

Credit: twitter.com/MarsCuriosity

Інтерес громадськості до «дверей» вчені пов’язали з парейдолією – це властивість людського мозку знаходити закономірності та бачити звичні образи у формах природного походження. Іншими словами, розлом може здаватися дверима лише тому, що людина намагається осмислити невідоме. «У насипу є прямі тріщини, але тут кілька тріщин перетинаються, дозволяючи скелі виламуватися під такими гострими кутами», — написала команда Curiosity у твіттері. Насправді об’єкт представляє виключно науковий інтерес як «двері у стародавнє минуле».

Якщо врахувати, що нещодавно громадськість знову почала виявляти інтерес до питання НЛО, таке нудне пояснення задовольнить далеко не всіх.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: