Boeing повторить спробу випробування космічного корабля Starliner 19 травня

Новини

Космічний корабель CST-100 Starliner Boeing готовий до проведення другого тестового польоту, запланованого на 19 травня. Йдеться про повтор місії Orbital Flight Test-2, яка завершилася невдачею у 2019 році.

Джерело: United Launch Alliance.

Кілька днів тому Національне управління з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) США та Boeing перевірили системи корабля Starliner на предмет готовності до пуску та не виявили жодних відхилень. Якщо не виникнуть непередбачені обставини, то запуск ракети-носія United Launch Alliance Atlas V із кораблем Starliner відбудеться 19 травня о 18:54 за місцевим часом (20 травня, 01:54 за київським часом).

Це буде друга спроба Boeing провести стикування свого корабля з Міжнародною космічною станцією, що у разі успіху стане важливим кроком на шляху компанії до проведення пілотованих польотів. Перший тестовий політ Starliner відбувся у грудні 2019 року. Тоді корабель не зміг вийти на потрібну орбіту, через що стикування з МКС виявилося неможливим, але благополучно посадити його вдалося. Фахівці NASA та Boeing виявили понад 100 недоліків, які були виправлені на даний момент.

Повторний тестовий політ Starliner мав відбутися у серпні 2021 року, але під час передпольотної перевірки за кілька годин до старту інженери виявили низку несправностей, через які пуск було відкладено. В результаті корабель зняли з носія Atlas V та повернули на доопрацювання. Кінцева мета Boeing полягає в тому, щоб зробити корабель Starliner засобом доставки астронавтів та вантажів на МКС, нарівні з кораблем SpaceX Crew Dragon, який вже кілька разів використовувався у пілотованих місіях.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: