Нове екопокриття для космічних кораблів

Це цікаво

Вчені розробили новий недорогий, міцний і термостійкий матеріал. Він здатний витримувати температуру до 1 650 °C.

Дослідження було опубліковано в журналі Mrs Advances.

Структура покриття складається з органічних і неорганічних шарів, які чергуються між собою. Органічні шари складаються з сажі, виготовленої з паленого цукру, а неорганічні з кремнезему, мінералу, що представляє собою з’єднання кремнію з киснем.

Все це робить матеріал міцним і легким. Він важить всього кілька мікрограмів на шар. Крім того покриття дешеве у виробництві, в порівнянні з вартістю за берилієву пластину, матеріалу з найбільш близькими тепловими і механічними властивостями, аналогічного розміру.

Ще однією перевагою є те, що він відносно нешкідливий для навколишнього середовища. Для його виробництва потрібно додавання тільки етанолу.

У своєму дослідженні вчені надихнулися структурою морських черепашок, яка відома своєю міцністю. Шари неорганічних нанозерен, що забезпечують міцність, чергуються з органічними білками, які “склеюють” пласти разом. Тим самим забезпечується амортизація і запобігає поширенню тріщин між шарами.

Новий матеріал може бути дуже корисний для захисту космічних кораблів, оскільки здатний витримувати тепло при запуску і захищати від ударів крихітних уламків. Зведення до мінімуму ваги і вартості також має вирішальне значення для космічних запусків. Він також може знайти застосування в захисті реакторів у протистоянні натиску тепла, радіації та сміття.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: