Пішов з життя Леонід Олексійович Грибачев

Головні теми

7 лютого на 84 році пішов з життя Леонід Олексійович Грибачев – людина, яка присвятила ракетам 61 рік сумлінної праці та взяла участь у випробуваннях майже всіх ракет КБ «Південне».

Про це повідомляється на Facebook-сторінці підприємства.

«Ракетна людина» – саме так з повагою почали називати Леоніда Олексійовича закордонні колеги з «Морського старту» після одного невеликого епізоду…

Якось до компанії Sea Lаunch прийшов працювати новачок. Буквально з порога він з гордістю заявив, що брав участь у 25 пусках ракет. І тут же запитав: Леонід, а скільки пусків було у тебе? «Точно не знаю, – відповів Леонід Олексійович. – Після трьохсот я збився з рахунку». Для більшості свідків цього короткого діалогу цифра, що прозвучала, була просто приголомшливою. Оце вже дійсно Rocket man!

***

Леонід Олексійович Грибачев народився 9 липня 1938 року в м. Дніпропетровську. Закінчив Дніпропетровський гірничий інститут за фахом «Інженер-електрик» (1960).

Інженер (з 1960 р.), начальник групи, начальник відділу, заступник начальника комплексу спецсистем і льотних випробувань (1979-1991), начальник комплексу спецсистем і льотних випробувань (1992-2001), заступник начальника центру (2001-2005), заступник начальника комплексу спецсистем, льотних випробувань та експлуатації (2005-2021) КБ «Південне».

Забезпечував розробку і створення всіх спецсистем ракетних і ракетно-космічних комплексів: управління, телевимірювання, бойового управління, наземно-технологічного обладнання та ін. Заступник технічного керівника – член Державної комісії з підготовки та проведення наземних та льотно-конструкторських випробувань бойових твердопаливних ракетних комплексів мобільного базування, створених в КБ «Південне». Заступник технічного керівника комплексних випробувань ракети-носія за міжнародною програмою «Морський старт».

Лауреат Державної премії СРСР (1982) та Ленінської премії (1990). Заслужений машинобудівник України (1998). Нагороджений орденом князя Ярослава Мудрого V ст. (2002) та срібною медаллю В.Ф. Уткіна (2010). Почесний працівник космічної галузі України (2001).

Прощання з Леонідом Олексійовичем відбудеться 10 лютого з 11:00 у Спасо-Преображенському кафедральному соборі (м. Дніпро, пл. Соборна, 1).

Світла пам’ять!

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: