В Україні з’явилося об’єднання інноваційно-космічних кластерів

Новини

20 січня 2022 року в Одесі, за ініціативи Національного центру управління та випробувань космічних засобів, Державного космічного агентства України, підтримки Комітету з питань економічного розвитку Верховної Ради України та сприяння Одеської обласної державної адміністрації відбулася Об’єднавча конференція регіональних інноваційно-космічних кластерів України.

Про це повідомляється на сайті НЦУВКЗ.

Як відзначив перший заступник Голови Державного космічного агентства України Володимир Бень, метою конференції є обмін передовим досвідом діяльності регіональних інноваційно-космічних кластерів «Причорноморський», «Полісся», «Слобожанщина» та Дніпровського космічного кластеру із впровадження космічних технологій у регіональний розвиток та підтримки інновацій в космічній діяльності.

«Запуск вітчизняного супутника «Січ-2-30» започаткував нову фазу космічної програми України. Ця інформація має велику цінність для розвитку різних галузей економіки, в екологічній, аграрній, оборонній сферах та моніторингу надзвичайних ситуацій та прогнозуванні різних ризиків», – зазначив на брифінгу перед початком конференції голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький.

Окрім цього, під час конференції оголосили про створення Всеукраїнського об’єднання інноваційно-космічних кластерів, яке сприятиме співпраці українських космічних підприємств з міжнародними компаніями.

Учасники конференції дійшли висновку, що об’єднання інноваційно-космічних кластерів дасть нового імпульсу розвитку космічної галузі, сприятиме співпраці українських підприємств з міжнародними компаніями у створенні спільних продуктів та сервісів, в тому числі інтеграції України у структури Європейського космічного агентства та інших міжнародних організацій.

Таким чином, ідея фахівців НЦУВКЗ, яка виникла два роки тому, щодо створення в різних регіонах України інноваційно-космічних кластерів, принесла свої результати. Причорноморський, Поліський, Слобожанський та Дніпровський  кластери обмінювалися ідеями, спрямовуючи зусилля на запровадження в різних галузях вітчизняної економіки новітніх космічних технологій та використанні супутникових даних. Новостворене Всеукраїнського об’єднання інноваційно-космічних кластерів отримало підтримку на державному рівні, підтримку місцевої та обласної влади Одещини, а також підприємців, зокрема, ТОВ «Промислово-торговельної компанії Шабо». Виноградарі та винороби Півдня України також зацікавлені в запроваджені нових технологій, що сприятиме відродженню та розвитку галузі на рівні кращих світових стандартів.

До речі, винороби Шабо, спільно з НЦУВКЗ та ДКА, підготували ексклюзивний подарунок Ілону Маску – пляшку унікального українського вина з винограду, що вирощується тільки на Україні та спеціальний вітальний лист. Цей презент було передано засновнику компанії SpaceХ 13 січня 2022 р. під час запуску вітчизняного супутника «Січ-2-30» на мисі Канаверал.

До речі, Одеська об’єднавча конференція відбулася всього за тиждень після запуску КА «Січ-2-30», за участі народних депутатів України, керівництва Державного космічного агентства, НЦУВКЗ, керівників обласних державних адміністрацій, представників об’єднаних територіальних громад, керівників вищих навчальних закладів, державних та комерційних підприємств України, і засвідчила на національному рівні зростаючу зацікавленість у використанні сучасних космічних технологій та посприяла налагодженню тісних зв’язків і розвитку співпраці між різними регіонами України. 

Фото: Одеська ОДА

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: