Orbit Fab займеться дозаправкою космічних буксирів

Новини

Компанія Orbit Fab була заснована у 2018 році. Її основною метою є створення мережі орбітальних «заправних станцій», яка складатиметься з безлічі танкерів та апаратів-заправників, що доставляють паливо до супутників компаній-замовників. За час своєї діяльності Orbit Fab вже вивела на сонячно-синхронну орбіту невеликий демонстратор, призначений для розробки технології довготривалого зберігання палива. Також інженери компанії розробили універсальний заправний порт RAFTI (Rapidly Attachable Fluid Transfer Interface).

Про це пише журнал The Universe. Space. Tech з посиланням на Spacenews.

Наступним кроком Orbit Fab стане відправка танкера на геостаціонарну орбіту. Він буде запущений в якості попутного вантажу ракетою Falcon 9 (основним вантажем стане місячний апарат IM-2). Реалізація місії запланована на кінець 2022 – початок 2023 року.

Що стосується Astroscale, то одним із напрямків діяльності компанії є створення космічних буксирів LEXI (Life Extension In-Orbit). Вони призначені для продовження терміну життя супутників, які вичерпали власні запаси палива. Після стикування буксири використовуватимуть свої двигуни для утримання апарату на робочій позиції та виконання всіх необхідних маневрів, включаючи його наступне виведення на орбіту поховання.

Космічні танкери Orbit Fab мають стати важливою частиною стратегії Astroscale. Компанія розраховує використовувати їх для дозаправки буксирів. Це дозволить значно збільшити термін їхньої служби. На даний момент запуск першого LEXI заплановано на 2026 рік.

Варто зазначити, що Astroscale – не єдина компанія, що займається створенням космічних буксирів. Зокрема, у Northrop Grumman є два подібні апарати, які стикувались із супутниками Intelsat 901 та Intelsat 10-02. Також вже у 2024 році компанія планує запустити новий буксир для обслуговування одразу кількох супутників.

Довідка “Спейс-Інформ”:

В Україні розробкою апарата для обслуговування комерційних геостаціонарних супутників займається стартап Kurs Orbital, одним із співзасновників якого є ексголова Державного космічного агентства Володимир Усов. Перший демо-політ пристрою запланований на 2023 рік.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: