НВП «Сатурн» відзвітувало про виконання робіт з модернізації радіотелескопу РТ-32

Новини

23 грудня 2021 року комісія у складі представників НЦУВКЗ, Київського ПГЗ, НВП «Сатурн», ДКА  заслухала звіт  про виконання 3-го етапу контракту  2021 року  з модернізації радіотелескопу РТ-32, що в місті Золочів Львівської області. Головний конструктор підприємства «Сатурн» Володимир Чміль доповідав про проведені роботи у нинішньому році. Він, зокрема, сказав, що вирішено питання передачі замовнику  інформації  зі швидкістю до 10 Гігабіт в секунду та виготовлені необхідні блоки  Х-діапазону, які будуть  змонтовані і запущені  у першому півріччі  наступного року.

Про це повідомляється на сайті НЦУВКЗ.

Над модернізацією РТ-32, крім «Сатурну», працювали інші установи: Інститут радіофізики та електроніки імені О.Я.Усикова НАНУ, Радіоастрономічний інститут НАНУ, Тернопільський національний технічний університет імені Івана  Пулюя.

«Об’єднати зусилля всіх, досягти взаємодії, аби  кожен представник кооперації  зробив свою справу якомога краще – це було, мабуть,  найскладнішим завданням. Проте, головному конструктору підприємства «Сатурн» вдалося скоординувати зусилля всіх учасників. Загалом, робота НВП «Сатурн» 3-го етапу контракту 2021 року виконана повністю. Це роботи щодо створення приймачів С, К-діапазонів, системи управління радіотелескопом, накопичувачем інформації. Завдання були складні, тому  я дуже вдячний головному конструктору Володимиру Чмілю. Він, один із небагатьох в Україні фахівців, який створює високочутливі приймачі, що можуть бути використані також  для деяких оборонних систем в Україні. НВП «Сатурн» –  це єдине підприємство в Україні, яке  може виконати на даний  час таку складну місію», –  зазначив голова комісії, заступник начальника НЦУВКЗ з розвитку та випробування Анатолій Поіхало.

Він також відзначив, що радіотелескоп РТ-32  дає можливість фахівцям Радіоастрономічного інституту проводити  необхідні  фундаментальні наукові дослідження Всесвіту. Національна академія наук України визнала  РТ-32 серед десяти найбільших наукових досягнень  минулого року.

Роботи над модернізацією радіотелескопу РТ-32 планується завершити до кінця наступного року. «Хочеться сподіватися, що нам не завадить та ситуація, що склалася на підприємстві», – сказав голова правління НВП «Сатурн» Владислав  Чміль. «Зараз підприємству доводиться відбивати рейдерські атаки будівельної мафії, яка зазіхає на велику  територію «Сатурну», прагнучи звести там  житловий масив. Це може закінчиться тим, що ми станемо банкрутами і підприємство закриється. Наслідки банкрутства – це звільнення людей,  проекти не будуть реалізовані, не будуть виконані замовлення. Вже півроку триває боротьба за підприємство, справу розглядає  Печерський суд. Це, звичайно, відволікає від робочого процесу, проте ми не втрачаємо надії вистояти і виконати заплановані роботи, звичайно й ті, що стосуються модернізації РТ-32 у Золочеві», – зазначив Владислав Чміль.  

Усі виконані цьогоріч роботи  Науково-виробничим підприємством «Сатурн» комісія прийняла. 3-х діапазонний радіотелескоп РТ-32 працює, виконуючи завдання НЦУВКЗ, Державного космічного агентства та НАНУ, досліджуючи  Всесвіт.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: