Родині Олександра Дегтярева передали найвищу державну нагороду

Новини

У ДніпроОДА родині Олександра Дегтярева передали найвищу державну нагороду. Звання «Герой України» з удостоєнням ордена Держави  йому присвоїв посмертно Президент України Володимир Зеленський. Вручив відзнаку рідним видатного конструктора космічної техніки перший заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Володимир Орлов.

«Саме завдяки роботі Олександра Вікторовича Україну знають в усьому світі як космічну державу. Він усе робив для цього. Звання «Герой України», яке йому присвоїли посмертно  найвища ступінь відзнаки в державі. Олександр Дегтярев абсолютно її заслуговує»,  зазначив Володимир Орлов.

Нагороду отримала дружина Олександра Дегтярева – Олена. Жінка каже – чоловік «горів» роботою.

«Він працював, здається, 25 годин на добу. Ось серце і не витримало такого навантаження. На жаль, його життя обірвалося занадто рано, – сказала Олена Дегтярева. – Ця нагорода – заслуга усього колективу Конструкторського бюро. Ми усі – немов одна родина».

Олександр Дегтярев – видатний діяч у ракетно-космічній галузі. Майже 50 років життя віддав Конструкторському бюро «Південне» імені М.К. Янгеля. Пройшов шлях від інженера до генерального директора КБ.

На його рахунку – безліч успішно втілених міжнародних проєктів. Зокрема, унікальні «Морський старт», «Наземний старт», «Дніпро», «Антарес», «Вега».

«Олександр Вікторович – талановитий конструктор, керівник, організатор. Академік. Ракетник зі світовим ім’ям, який залишається великим авторитетом у ракетно-космічній галузі», – розповів головний інженер, перший заступник гендиректора КБ «Південне» Михайло Бондар. 

А ще Олександр Дегтярев – автор понад 50 винаходів та патентів у аерокосмічній галузі та майже 200 наукових публікацій.

За визначний внесок у розвиток космічної науки та розширення міжнародного співробітництва ім’я Олександра Дегтярева внесли до Зали слави Міжнародної астронавтичної федерації.

Був нагороджений орденами «За заслуги» ІІ та ІІІ ступенів. Відзначений званнями «Почесний працівник космічної галузі України», «Заслужений машинобудівник України», «Заслужений діяч науки і техніки України» та державними преміями.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: