«Циклон-4М»: старт практичної реалізації українсько-канадського проєкту

Головні теми

18-20 листопада 2021 року у канадській провінції Нова Шотландія пройшла низка заходів, присвячених старту практичної реалізації українсько-канадського проєкту «Циклон-4М».

Про це повідомило КБ «Південне».

18 листопада у місті Галіфакс очільники космічних агентств України та Канади Володимир Тафтай та Ліса Кемпбелл підписали Спільну Заяву щодо відзначення партнерства у космічній сфері між українськими підприємствами ДП «КБ «Південне» та ДП «ВО ПМЗ» і канадською компанією Maritime Launch Services.

Наступного дня відбулася презентація та урочиста церемонія закладення «першого каменя» космічного пускового майданчика для української ракети-носія «Циклон-4М». У цій, без перебільшення, історичній події взяли участь голова ДКА Володимир Тафтай, президент Канадського космічного агентства Ліса Кемпбелл, міністр інновацій, науки та промисловості Канади Франсуа-Філліп Шампань, член парламенту Канади Шон Фрейзер, міністр економічного розвитку провінції Нова Шотландія Сьюзан Коркум-Грік, президент компанії Maritime Launch Стів Матьє, представники ДП «КБ «Південне» та ДП «ВО ПМЗ».

Під час офіційного оприлюднення макета пускового контрольного центру першого канадського комерційного пускового майданчика було оголошено про рішення назвати його на честь Генерального директора КБ «Південне» Олександра Вікторовича Дегтярева.

20 листопада для української делегації було організовано екскурсію до місця будівництва пускового майданчика майбутнього космодрому біля м. Кансо.

В основу спільного комерційного українсько-канадського проєкту фахівцями КБ «Південне» поклали технічні та конструкторські рішення, які дозволять максимально швидко, з високим рівнем якості, надійності та з конкурентною вартістю вивести на ринок пускових послуг нову ракету-носій середнього класу «Циклон-4М».

КБ «Південне» відповідатиме за розроблення, відпрацювання й експлуатацію ракети-носія та об’єктів і систем наземного комплексу. Південний машинобудівний завод, підприємство повного циклу, має стати виробником та постачальником РН «Циклон-4М» для компанії Maritime Launch.

Провінція Нова Шотландія ідеально підходить для пусків космічних ракет, адже має тисячі кілометрів океану на сході. Окрім фактора безпеки Нова Шотландія надасть можливість відправляти корисне навантаження на низькі та середні колові й еліптичні навколоземні орбіти, включаючи сонячно-синхронні.

Докладніше про проєкт: https://space.com.ua/2020/01/03/raketa-nosij-tsiklon-4m-vchora-sogodni-zavtra/

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: