XVI Наукові читання «ДНІПРОВСЬКА ОРБІТА-2021»

Новини

28-30 жовтня 2021 на базі НЦАОМ ім. О.М. Макарова пройшли XVI Наукові читання «Дніпровська орбіта-2021».

Організаторами Наукових Читань виступили: Національний центр аерокосмічної освіти молоді ім. А.М. Макарова (НЦАОМ) та Національний музей космонавтики ім. С.П. Корольова (м. Житомир) за підтримки Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара та Державного підприємства “Конструкторське бюро “Південне” ім.М.К.Янгеля”.

Для участі у наукових читаннях було надіслано понад 100 запрошень. Заявки для участі у Наукових Читаннях надійшли від фахівців та наукових співробітників, молодих науковців та студентів підприємств, організацій та ВНЗ аерокосмічної галузі Дніпра, Києва, Житомира, Харкова, Полтави та інших міст України. Усього 37 заявок.

За рішенням оргкомітету XVI Наукові читання «Дніпровська орбіта» були присвячені Сергію Павловичу Корольову – головному конструктору першого у світі космічного пілотованого корабля з людиною на борту.

Офіційне відкриття відбулося 28 жовтня 2021 року о 12:30.

З вітальним словом до учасників та гостей звернувся генеральний директор Національного центру аерокосмічної освіти молоді ім. О.М. Макарова Олексій Кулик. З доповіддю-презентацією «Сергій Павлович Корольов очима сучасників. Робота над художньо-документальним проектом «Незламний. Шлях до мрії» виступила заступник директора з науки Національного музею космонавтики ім. С.П. Корольова Вікторія Четвертак.

29 жовтня відбулися засідання з 6 наукових напрямків:

  • історія авіації та ракетно-космічної техніки;
  • аерокосмічна освіта молоді та вузівська наука;
  • екологія та Космос;
  • філософія та Космос;
  • економіко-правові, гуманітарні та етичні аспекти освоєння Космосу;
  • молодь та Космос.

Всього було заслухано 28 доповідей, в обговоренні взяли участь понад 30 учасників та гостей Наукових Читань, серед яких найчисельнішою була делегація фахівців ДП ​​«Конструкторське бюро «Південне» ім. М. К. Янгеля».

На засіданні наукового напрямку «Історія авіації та ракетно-космічної техніки» з доповіддю «Земля та небо льотчика-космонавта Георгія Берегового. До 100-річчя від дня народження» виступила кандидат історичних наук, завідувач науково-дослідного сектору Полтавського музею авіації та космонавтики Ірина Пістоленко.

У рамках Наукових Читань пройшов Круглий стіл «Космос – життя та мрія», присвячений 100-річчю від дня народження видатного вченого та конструктора ракетно-космічної техніки В’ячеслава Михайловича Ковтуненка. Учасникам Круглого столу було продемонстровано фільм про В.М. Ковтуненко, своїми спогадами про В’ячеслава Михайловича поділилися його соратники та учні.

29 жовтня 2021 року о 16:00 відбулося заключне засідання. Підсумки роботи наукових читань «Дніпровська орбіта – 2021» підвели члени наукового комітету Варфоломій Савчук та Віктор Хуторний, начальник організаційно-інформаційного відділу НЦАОМ Тетяна Стрєльцова, з заключним словом до учасників та гостей звернулась заступник генерального директора з науки та освіти НЦАОМ Ірина Федоренко.

Представник Дніпропетровського міського Реріхівського товариства Ольга Губка презентувала НЦАОМ ім. О.М. Макарова картину Н.К. Реріха «Вісник», присвячену нашій великій співвітчизниці Олені Петрівні Блаватській, 190-річчя від дня народження якої відзначається цього року.

Усі учасники Наукових Читань були відзначені дипломами.

Наукові читання «Дніпровська орбіта» проходили у очному форматі та у форматі ZOOM-конференції. Дякуємо всім учасникам Наукових Читань та сподіваємося на подальшу співпрацю.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: