Фахівці НЦУВКЗ провели супутниковий моніторинг київського озера Гарячка

Новини

Фахівці інформаційно-аналітичного центру НЦУВКЗ провели супутниковий моніторинг озера Гарячка, що використовується для захоронення відходів Дарницької ТЕЦ-4 (м. Київ). Їхній висновок – ситуація може призвести до екологічно небезпечних наслідків для навколишнього середовища та мешканців житлового масиву.

Про це повідомляється на сайті Центру.

Протягом всього періоду моніторингу з 2005 по 2021 рр. за супутниковими даними зафіксовано викиди золовідвалів, які повністю замулили озеро Гарячка, що майже 60 років використовувалося як технічне. Теплоелектроцентраль працює на вугіллі, а отже відходи у вигляді розпеченої вугільної золи потрібно зливати у спеціальні бетонні басейни. Там суміш відстоюється, важкі компоненти осідають, потім воду фільтрують і після екологічного контролю зливають у зливову каналізацію, а решту вугільної суспензії  утилізують. Проте очисні споруди для ТЕЦ -4, що відповідають усім екологічним нормам, так і не були побудовані, а ідея направляти небезпечні стоки в природні озера призвела до катастрофічних наслідків.

Упродовж багатьох років озеро Гарячка поступово наповнювалося відходами, а у 2014 році водойму обнесли бетонним парканом, обладнали стоки і води у озері майже не залишилося. Не зважаючи на збільшення зони золовідвалу, його санітарна зона, навпаки, зменшилася. На місці колишньої захисної зони золовідвалу Дарницької ТЕЦ (300 м) звели  висотні будинки та дитячий садок. У 2013 році була встановлена 150 – метрова санітарна зона, у якій, знову ж таки з порушенням всіх існуючих  норм  звели торговий центр «Ашан».

За результатами обробки даних ДЗЗ встановлено, що починаючи з 2005 року по 2021 рік площа водної поверхні стрімко зменшується: у 2005 році вона складала 8,58 га, ( додаток 2) а у 2020 році лише 0,98 га. Викиди здійснюються постійно та повільно осідають на дно, тобто водойма періодично їх поглинає, а вже нині золовідвали досягли критичної межі і станом на сьогодні водна поверхня майже відсутня:

Фахівці НЦУВКЗ, завдяки космічним знімкам, виявили прискорене засипання золою водної поверхні, що призвело до практично повної відсутності води у 2021 році. Подальше використання озера Гарячка для золовідвалів  Дарницької ТЕЦ-4 може призвести до екологічно небезпечних наслідків для навколишнього середовища та мешканців житлового масиву, що розташований поряд. Звуження буферної зони у 2013 році до 150 м та побудова там супермаркету «Ашан» потребує перевірки уповноваженими органами щодо законності такого рішення.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: