Україна на 72-му Міжнародному астронавтичному конгресі

Головні теми

25 жовтня 2021 року розпочав роботу 72-й Міжнародний астронавтичний конгрес (IAC), що вперше відкриває двері для глобальної космічної спільноти в Об’єднаних Арабських Еміратах (ОАЕ). Темою IAC-2021 є «Надихати, впроваджувати інновації та здійснювати відкриття на благо людства» (англ. – Inspire, Innovate & Discover for the Benefit of Humankind). Конгрес зосереджує свою увагу на поглибленні співпраці між країнами у космічному секторі, натхненні нового покоління космічних експертів, рості та розширенні екосистеми космічного сектору.

Про це повідомляє КБ «Південне».

Серед низки заходів, що проводяться під час Конгресу, 24 жовтня 2021 року відбувся День Академії Міжнародної академії астронавтики (IAA). Під час заходу була представлена американсько-українська програма «Антарес», яка була цього року нагороджена найпрестижнішою командною нагородою IAA «За командні досягнення» (англ. – The Laurels for Team Achievement 2021).

Програма «Антарес» є яскравим прикладом того, як завдяки спільній роботі українських і американських інженерів, які об’єднали дві різні школи створення ракетної техніки, вдалося в короткі терміни створити надійну, ефективну і доступну комерційну ракету-носій «Антарес» для місій з доставки корисного вантажу на МКС.

Представникам американської корпорації Northrop Grumman та ДП «КБ «Південне» під час урочистої церемонії були вручені сертифікати лауреатів.

Як повідомляється на сайті Державного космічного агентства України, Голова ДКА Володимир Тафтай під час Конгресу провів низку зустрічей.

26 жовтня відбулася зустріч між Головою ДКА та Головою Індійської організації космічних досліджень (ISRO) Кайласавадіву Сіван.

Керівники агентств обговорили питання реалізації контракту між ISRO та ДП «ВО ПМЗ» щодо випробувань матеріальної частини напівкріогенного ракетного двигуна SE2000, розробленого ISRO. Також, сторони домовились інтенсифікувати роботу спільної українсько-індійської робочої групи з питань співробітництва в космічній сфері, зокрема щодо конкретизації перспективних напрямів двосторонньої співпраці між Україною та Республікою Індія в космічній сфері.

26 жовтня Голова ДКА Володимир Тафтай зустрівся з Президентом Турецького космічного агентства паном Сердаром Хусейном Йилдиримом.

Керівники космічних агентств поінформували один одного про пріоритети космічної діяльності, а також обговорили стан двосторонньої співпраці та домовилися активізувати діяльність в рамках створених робочих груп із залученням підприємств та організацій космічної галузі України.

Сторони домовилися вивчити можливість розширити існуючі напрями співробітництва тематикою дослідження Місяця, що відповідає довгостроковим завданням України та Туреччини.

26 жовтня 2021 року, під час 72-го Міжнародного астронавтичного конгресу, Голова ДКА Володимир Тафтай взяв участь у багатосторонній зустрічі, присвяченій Домовленостям у рамках програми «Артеміда» та організованій Національним управлінням з аеронавтики та дослідження космічного простору США (NASA).

У заході взяли участь керівники космічних агентств 26 країн, у тому числі країн-підписантів Домовленостей та Європейського космічного агентства.

Програма Артеміда – це пілотована космічна програма під керівництвом NASA з повернення людини на Місяць, покликана створити постійне поселення на Місяці та використати його як підґрунтя для освоєння Марса. Учасниками програми є 12 країн, в тому числі Україна, яка стала дев’ятим підписантом Домовленостей.

Зустріч відбулася під головуванням заступниці Адміністратора NASA Пем Мелрой. В ході своєї промови вона наголосила на важливості заходів, які здійснюються в рамках програми, для майбутніх досягнень в сфері освоєння та досліджень космосу, зауважила на великому значенні міжнародної кооперації для реалізації програми, закликала міжнародну космічну спільноту до подальшої активної взаємодії в рамках програми.

Керівники низки космічних агентств зробили короткі доповіді стосовно поточного стану реалізації заявлених цілей, а також майбутніх планів своєї участі в програмі «Артеміда».

По завершенню зустрічі Голова ДКА провів робочу розмову з заступницею Адміністратора NASA, під час якої були обговорені перспективи співробітництва ДКА та NASA за результатами візиту української президентської делегації до США у серпні 2021 року, а також питання участі України у Програмі Артеміда.

27 жовтня Володимир Тафтай зустрівся з Віце-президентом KARI Др. Хван-Сек Чоі. 

Очільники делегацій обмінялись інформацією щодо пріоритетів космічної діяльності країн та обговорили поточні питання двостороннього співробітництва.

Поряд з цим, сторони констатували наявність потенціалу для розширення спектру співпраці такими напрямами як супутникові технології та корисне навантаження, дослідження дальнього космосу, реалізація проєктів в рамках місячних місії тощо.

Сторони визначили подальші кроки щодо поглиблення двостороннього співробітництва між Україною та Республікою Корея в космічній галузі, висловили наміри здійснювати заходи щодо започаткування нових проєктів та домовилися продовжувати взаємодію між ДКА та KARI у цьому напрямку.

Володимир Тафтай запросив делегацію KARI відвідати ДКА та провідні підприємства космічної галузі України з метою ознайомлення з потенціалом української космічної галузі.

27 жовтня Голова Державного космічного агентства України Володимир Тафтай провів зустріч з Головним операційним директором Національного центру космічних досліджень Французької Республіки (CNES) паном Lionel Suchet.

Сторони обмінялись інформацією щодо пріоритетів космічної діяльності країн та обговорили питання двостороннього співробітництва, зокрема щодо участі української сторони програмах в Європейського космічного агентства, Місячної місії, Міжнародної кліматичної космічної обсерваторії.

Голова ДКА поінформував французького колегу щодо особливостей створеної в Національному центрі управління та випробувань космічних засобів (НЦУВКЗ) модернізованої системи моніторингу теплових аномалій, що стало одним з найбільш ефективних засобів своєчасного виявлення лісових пожеж.

Сторони домовилися відпрацювати можливості розвитку співпраці у сфері використання супутникових даних в інтересах економіки та суспільства, а також у сфері наукових космічних досліджень.

Також Голова ДКА Володимир Тафтай провів зустріч з Головою Ради правління ВАТ «Азеркосмос» Самеддіном Асадовим.

Керівники делегацій обговорили поточний стан розвитку сфери космічної діяльності України та Азербайджану та розглянули перспективи співробітництва.

Сторони відзначили перспективність розвитку українсько-азербайджанського співробітництва у таких напрямах як обмін супутниковими даними та обмін практичними напрацюваннями у сфері використання супутникових даних в інтересах економіки та суспільства, а також у сфері підготовки спеціалістів космічного профілю.

Під час зустрічі сторони окреслили подальші кроки щодо поглиблення двосторонньої співпраці, зокрема домовились конкретизувати напрямки потенційної співпраці в рамках діяльності спільної робочої групи та зафіксувати їх у формі Меморандуму між ДКА та ВАТ Азеркосмос.

72-й Міжнародний астронавтичний конгрес триватиме до 29 жовтня.

Український стартап Promin Aerospace продемонстрував на 72-му Міжнародному конгресі астронавтики у Дубаї свою розробку – унікальний двигун, який під час польоту спалює твердопаливний стрижень, який є корпусом ракети. Передбачається, що мініатюрний носій (100-500 кг) зможе виводити на орбіту нано- та пікосупутники.

Про це пише LIGA.net.

Очікувана вартість запуску – до $200 000.

Ноу-хау представив на IAC2021 технічний директор Promin Aerospace Віталій Ємець, який був одним із 3370 учасників із 86 країн, які подали заявку на виступ. Учора, 27 жовтня, на секції “Тверді та гібридні двигуни”, він розповів про останні дослідження щодо ракети-автофага.

Низьку вартість та високу енергоефективність носію, за задумом авторів, забезпечить застосування полімерного палива, зокрема поліетилену. У процесі згоряння палива формуються потужні термопотоки – двигун нагрівається, а частина тепла, що виділяється, використовується в процесі газифікації полімерного палива.

Такий носій може бути настільки маленьким, що теоретично здатний доставити лише один невеликий супутник за запуск, що неможливо з традиційними ракетами.

Серед інших переваг – простота виготовлення та безпека, а також мінімальне забруднення космосу, оскільки розроблена українцями ракета не має металевих паливних резервуарів.

Ілюстрація: Promin Aerospace

Оскільки процес газифікації палива та окислювача потребує окремого дослідження, стартап сподівається залучити більше інвестицій. У першому раунді вони отримали $500 000 на розробку та тестування двигуна.

Слоган компанії: “Ми – український космічний стартап, який будує найменшу орбітальну ракету в історії”.

Нагадаємо, що Міжнародний астронавтичний конгрес – глобальний мультидисциплінарний захід, що охоплює різні сектори космічної діяльності. Проводиться щорічно з 1950 року за координації Міжнародної астронавтичної федерації, Міжнародної академії астронавтики, Міжнародного інституту космічного права та Американського інституту аеронавтики та астронавтики.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: