У Києві розпочав роботу лекторій «Всесвіт у часі та просторі»

Новини

23 вересня 2021 року в м. Києві у Будинку вчених НАН України, після півторарічної перерві, відбулося чергове зібрання науково-просвітницького клубу «Всесвіт у часі та просторі». Керівник клубу – Сергій Гордієнко.

На зібранні була представлена лекція «Вимірювання небес: від давнини до наших днів», яку прочитав історик, колекціонер, популяризатор астрономії, космонавтики, археології та палеонтології Юрій Шевела.

У доповіді йшла мова про розвиток астрономічних уявлень людства, винахід і вдосконалення протягом тисячоліть методів вимірювання небесних і земних координат, навігаційних приладів, таких як армілярні сфери, астролябії, секстанти, квадранти та ін. Йшлося і про безпрецедентну знахідку, яка перевернула наші уявлення про рівень античної науки — артефакт виготовлений у ІІ сторіччі до н.е., який отримав назву Антикітерський механізм. Він складається з понад півсотні великих і малих шестерень, дозволяє визначати положення Сонця, Місяця, відомих тоді планет, передбачати сонячні та місячні затемнення та багато іншого. За рівнем мініатюрності і складності прилад можна порівняти з астрономічним годинником XVIII століття.

Лекція супроводжувалася міні-виставкою на який були представлені унікальні оригінальні прилади з колекції Юрія Шевели, виготовлені протягом останній трьох століть: армілярна сфера, сонячні та пісочні годинники, призматичні компаси, астролябії, компендіуми, зоряний глобус, велика колекція секстантів  (у т.ч. кишенькові) і навіть унікальний секстант ХVIII ст.  під назвою «Круг Борда».

Слухачі мали унікальну можливість не тільки подивитись на цю колекцію, а й потримати в руках справжній секстант і наочно ознайомитись з принципом його роботи.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: