Український двигун відпрацював на відмінно!

Головні теми

17 серпня 2021 року, о 04:47 за київським часом, з космодрому Куру, що у Французькій Гвіані, відбувся 17-й успішний пуск європейської ракети-носія (РН) легкого класу Vega.

Про це повідомило КБ «Південне» на своїй сторінці у Facebook.

В якості основного навантаження, на замовлення компанії Airbus Defence and Space, ракета-носій Vega вивела на орбіту космічний апарат Pléiades Neo 4 масою близько 920 кг. Це вже другий з чотирьох супутників, які після повного розгортання сузір’я (Pléiades Neo 3, 4, 5, 6) зможуть відвідувати будь-яку точку земної кулі принаймні двічі на день та забезпечать комерційних та інституційних споживачів зображеннями з високою роздільною здатністю (30 см).

Також на орбіту було виведено ще чотири допоміжних корисних навантаження – кубсати RADCUBE, SUNSTORM, LEDSAT на замовлення ЄКА та кубсат BRO-4 на замовлення стартапу Unseenlabs.

Блок маршового двигуна (БМД) РД-843, який використовується у складі рідинної рушійної установки 4-го ступеня РН Vega, розробило ДП «КБ «Південне» та серійно виготовляє ДП «ВО Південний машинобудівний завод».

Відмінною особливістю БМД РД-843 є можливість багаторазового запуску під час польоту (до 5 включень), завдяки чому забезпечується розведення супутників на різні орбіти. Зараз тривають роботи з покращення характеристик двигуна з метою розширення діапазону виведених корисних навантажень.

Всього з 2012 року РН Vega стартувала 19 разів.

Нагадаємо, що 11 серпня відбувся 14-й успішний пуск РН «Антарес», основну конструкцію першого ступеня якої розробило ДП «КБ «Південне». Ракета доставила на МКС транспортний корабель Cygnus з 3724 кг вантажу NASA.

Фото: ESA/CNES/Arianespace/JM Guillon

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: