Марсохід Perseverance не зміг зібрати зразки грунту

Головні теми

Вчені NASA знайшли можливу причину, по якій марсохід Perseverance провалив першу спробу збору зразків грунту. За їхніми словами, ймовірно, що порода перетворилася на пудру або розпалася на більш дрібні деталі, повідомляє zn.ua з посиланням на Science Alert.

Отвір пробурений Perseverance в скелі Марса, 7 серпня 2021 р. (NASA/JPL-Caltech)

Минулого тижня марсохід вперше спробував зібрати зразки марсіанського грунту. Він просвердлив в поверхні Червоної планети невеликий отвір розміром з палець, з якого повинен був з’явитися матеріал, а навколо воронки утворилася «стружка». Але трубка для забору зразків виявилася порожньою.

Команда місії протягом декількох днів аналізувала фотографії, зроблені Perseverance, і прийшла до висновку, що марсіанська порода перетворилася на пил або «розпалася на більш дрібні фрагменти». За словами вчених, матеріал був недостатньо щільним для утворення керна.

«Матеріал бажаного керна знаходиться або в нижній частині свердловини, або в купі вибуренної породи, або в якійсь їх комбінації», – заявила головний інженер системи відбору проб Луїза Джандура.

Тепер команда місії має намір відправити марсохід в інший регіон, піщану область під назвою Seitah, де він зможе взяти зразки іншого типу порід. На думку дослідників, осадові породи тут більше схожі на зразки, на яких проводилося випробування системи відбору проб на Землі.

Вчені також підкреслюють, що провал з першою спробою забору проб не був технічною проблемою. Perseverance зробив все, що вимагав алгоритм. Він використав абразивний інструмент для видалення пилу зі своєї цілі: каменю на дні прадавнього озера, в якому колись могло існувати життя. Потім марсохід використав двометрову роботизовану руку і пробурив поверхню Червоної планети, щоб зібрати зразки в спеціальну трубку. Але сама трубка виявилася порожньою. Разом з тим, це всього лише одна з 43 трубок для зразків, які встановлені на Perseverance.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: