Україна знов не підвела!

Головні теми

11 серпня о 01 годині 01 хвилині за київським часом (10 серпня о 18:01 за північноамериканським східним часом) із Центру космічних польотів на острові Воллопс (штат Вірджинія, США) відбувся другий у 2021 році пуск ракети-носія середнього класу «Антарес». Ракета вивела на орбіту автоматичний вантажний транспортний корабель Cygnus, на борту якого 3724 кг корисного вантажу NASA для Міжнародної космічної станції.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомило КБ «Південне».

Ракета-носій «Антарес» складається з двох ступенів. Основну конструкцію першого ступеня розробило ДП «КБ «Південне» та виготовило ДП «ВО ПМЗ» у кооперації з українськими підприємствами «Хартрон-АРКОС» (Харків), «Київприлад» (Київ), «Хартрон-ЮКОМ» (Запоріжжя), «ЧЕЗАРА», «РАПІД» (Чернігів) та iн. на замовлення корпорації Northrop Grumman (США).

Підготовку PH «Антарес», її випробування та пуск проведено за участю фахівців ДП «КБ «Південне», ДП «ВО ПМЗ» та НВО «Хартрон-АРКОС». Згідно з контрактом у Конструкторському бюро «Південне» в режимі реального часу здійснювали технічну підтримку пуску, приймання й оброблення телеметричної інформації. Українські фахівці в повному обсязі забезпечили виконання всіх операцій у своєму секторі відповідальності.

У рамках програми «Антарес» українська сторона виконала весь комплекс робіт з проектування, відпрацювання та виготовлення матеріальної частини основної конструкції першого ступеня для ракети-носія.

Космічний корабель Cygnus місії NG-16 отримав ім’я на честь Еллісона Онідзуки, першого американського астронавта азійського походження, який загинув під час старту шатла «Челенджер».

Цільові завдання місії:

  • основне завдання – доставлення провізії та речей для екіпажу, матеріалів для наукових досліджень і вивезення з МКС та подальша утилізація у щільних шарах атмосфери відпрацьованого вантажу;
  • корабель доставить на орбіту 3D-принтер, у якому використовують матеріал, що імітує місячний ґрунт, апарат очищення повітря від діоксиду вуглецю на космічних кораблях, а також монтажний кронштейн, що буде встановлено на несучому каркасі сонячних панелей під час виходу в космос у кінці серпня;
  • Cygnus також доставить до Міжнародної космічної станції прототип корисного навантаження, що працює в інфрачервоному діапазоні (Prototype Infrared Payload (PIRPL)), що розробило Агентство космічного розвитку (Space Development Agency). Прибувши до МКС, прототип корисного навантаження буде використовувати свою посилену виявляючу здатність для збирання даних в інфрачервоному діапазоні. Отримані дані буде використано для розроблення алгоритмів для наступного покоління супутників спостереження.

Усього з 2013 року ракета-носій «Антарес» стартувала 15 разів, 14 з них – успішно.

Минулого року програму «Антарес» було нагороджено найпрестижнішою командною відзнакою Міжнародної академії астронавтики «За командні досягнення» (The Laurels for Team Achievement).

Завдяки спільній роботі українських і американських інженерів, які об’єднали дві різні школи створення ракетної техніки, вдалося у короткі строки створити надійну, ефективну і доступну комерційну ракету-носій для місій з доставлення корисного вантажу на МКС у рамках програм НАСА COTS (комерційні послуги орбітального транспортування) і CRS (комерційні послуги постачання). Це забезпечило міжнародну команду астронавтів провізією та обладнанням, необхідним для функціонування МКС та реалізації на станції науково-дослідних програм.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: