Blue Origin затримує поставку двигунів для нової американської ракети

Актуальні статті та інтерв'ю

Ілон Маск ударними темпами будує Starship і готує його до орбітального польоту. У той же час його компанія SpaceX міцно тримається на ринку космічних запусків завдяки ракеті-носію Falcon 9 і кораблю Dragon. А ось у компанії Blue Origin, що належить Джеффу Безос, справи йдуть не так добре, пише Iinternetua.

Джеффа Безоса часто позиціонують як головного конкурента Ілона Маска. Однак незрозуміло, в чому саме конкурують два мільярдери, адже успіхи компанії Blue Origin сумнівні на тлі діяльності SpaceX. Важку ракету-носій New Glenn видно тільки в анімованих роликах, до орбіти Blue Origin досі не долетіла, а “місячний контракт” NASA віддала SpaceX. З двигунами ВЕ-4 справа дещо краща, але не на багато.

Джефф Безос ще в 2014 році домовився з конкурентом SpaceX на ринку космічних запусків – компанією United Launch Alliance (ULA). Ця компанія є спільним підприємством двох титанів промисловості – Lockheed Martin Space та Boeing.

Сутність договору полягала в тому, що компанія Blue Origin зобов’язувалася зайнятися постачанням своїх рідиннопаливних ракетних двигунів ВЕ-4, які повинні бути встановлені на новій ракеті ULA Vulcan Centaur. Така колаборація виникла після того, як з подачі Ілона Маска було заборонено поставки російських двигунів РД-180, які і повинні були в першу чергу встановлюватися на “Вулкані”.

І вже 2021 рік, а двигунів ВЕ-4 ULA до сих пір не отримала.

Генеральний директор United Launch Alliance Тоні Бруно також сказав, що “двигуни спізнюються”. Але одночасно з цим він налаштований оптимістично і очікує, що перші двигуни компанія отримає вже в кінці 2021 року.

Чому ВЕ-4 спізнюються? Вони спізнюються, бо їм потрібно більше часу на проходження програми випробувань і їм потрібно більше часу на створення виробничих (серійних) двигунів, ніж вони планували, – говорить Тоні Бруно.

Кілька двигунів ВЕ-4 проходять попередні кваліфікації випробуваннь.

Ще 2 двигуна збираються на підприємстві Blue Origin в штаті Вашингтон. Ці двигуни навіть не будуть проходити попередні кваліфікаційні випробування. Ймовірно, що їх “пропалять” на склепінні і потім відправлять в ULA.

Також Бруно сподівається на те, що “не виявиться серйозних проблем з двигунами, які вимагають серйозної зміни конструкції”.

І Vulcan разом з двигунами ВЕ-4 не зможе полетіти в 2022 році, як планувалося спочатку. Свідченням тому є те, що ULA попросила Космічні сили США замінити ракету-носій Vulcan на старенький Atlas-5 (на російських двигунах) в місії, яка повинна відбутися в кінці 2022 року.

Тому, коли саме Vulcan Centaur і двигуни ВЕ-4 будуть готові – невідомо. Найімовірніше, що перший запуск відбудеться не раніше кінця 2023 року.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: