Blue Origin розробляє повністю багаторазову другу ступінь New Glenn з нержавіючої сталі

Актуальні статті та інтерв'ю

Ще в кінці травня з’явилися неофіційні повідомлення про те, що компанія Blue Origin поміняла основний матеріал своєї ракети New Glenn з алюмінієвого сплаву на нержавіючу сталь.

Журналіст Ерік Бергер (ERIC BERGER) розповідає подробиці про те, що з цих чуток правда, а що вигадка:

“На початку я виявив, що чутки не відповідають дійсності. Blue Origin не стали міняти матеріал для 1-го ступеня на нержавіючу сталь. Однак, після я виявив зерно правди. Три джерела підтвердили, що Blue Origin почали роботу над проектом з розробки повністю багаторазової 2-го ступеня для New Glenn, яка потенційно може використовувати паливні баки з нержавіючої сталі. Основна мета цієї зміни – знизити загальну вартість запуску. Велика 2-й ступінь діаметром 7 метрів і з двома двигунами BE-3U коштує дорого, і засновник Blue Origin Джефф Безос шукає способи зробити ракету дешевшою.

Багаторазове використання 2-го ступеня, схоже, надихнуло не тільки SpaceX на використання нержавіючої сталі. Роблячи як 1-у, так і 2-у ступеню New Glenn повністю повторно використовуваними, Безос явно наслідує амбітного плану SpaceX і Ілона Маска з повного повторного використання Starship.

Коли Маск офіційно оголосив про проект Starship в 2016 році (тоді він ще називався ITS, або Міжпланетна транспортна система), багато в галузі скептично поставилися до його плану зі створення повністю багаторазової ракети. Пізніше Маск оголосив про перехід з вуглецевого волокна на недорогу нержавіючу сталь в якості основного матеріалу ракети. Хоча нержавіюча сталь дешевше і краще витримує нагрівання при поверненні з орбіти, вона приблизно в п’ять разів важче вуглеволокна.

Джерела повідомляють, що Безос питав своїх радників про багаторазової 2-го ступеню, але вони нібито сказали йому, що такий підхід навряд чи спрацює. Схоже, Безос також сказали, що ітеративний метод SpaceX з вкрай швидке прототипування і випробуваннями навряд чи буде успішним.

Однак, після першої посадки прототипу корабля Starship в минулому році, Безос вирішив почати проект під назвою Джарвіс в Blue Origin в рамках створення 2-го багаторазового ступеня.

Джерела повідомляють, що Безос відділив цю програму від основної програми розробки і рекомендував керівникам сміливіше вводити нововведення в рамках цього проекту. Проект, по всій видимості, названий на честь персонажа кінематографічної всесвіту Marvel і просувається досить швидко. Перші випробування баків можуть початися вже восени цього року на об’єкті Blue Origin у Флориді, після чого послідують подальші випробування (якщо такий підхід виявиться успішним).

На даний момент план компанії полягає в тому, щоб спочатку запустити New Glenn в одноразової конфігурації 2-го ступеня, а потім перейти до повністю багаторазової 2-го ступеня в середині 2020-х років. Така повністю багаторазова система запуску тепер розглядається як ключ до конкуренції з SpaceX за запуск важких корисних навантажень. Неясно, який бюджет Безос виділив на проект Джарвіс і підкоряються її керівники безпосередньо Безос або Бобу Сміту, головному виконавчому директору Blue Origin.

Джерела повідомляють, що Безос також дав зелене світло двом іншим великим проектам, один з яких пов’язаний з розробкою двигунів для пересування в космосі, а інший зосереджений на розробці і демонстрації технологій використання ресурсів на Місяці і за її межами.

За словами одного джерела, для другого проекту компанія майже за одну ніч зібрала, можливо, кращу команду по цій темі в галузі. Компанія найняла відомого вченого Владу Стаменкович (Vlada Stamenkovic) з Лабораторії реактивного руху. Мета цієї програми – дослідження можливості постійної присутності людини на Місяці і розробка її ресурсів.

Крім того, Blue Origin в цьому місяці взяли на роботу юрисконсульта Остіна Мурнейна (Austin Murnane). Він має досвід в юридичних аспектах використання космічних ресурсів. Цікаво, що Мурнейн – автор статті, в якій він стверджував, що – Місяць, астероїди і інші тіла в Сонячній системі повинні бути вільні від контролю з боку Землі, урядів або ООН і Договору по космосу. Так що, можливо, Blue Origin має види на ресурси на Місяці та інших небесних тілах “.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: