2 млрд доларів за участь у програмі висадки людини на Місяць

Економічні аспекти

Глава американської приватної аерокосмічної компанії Blue Origin Джефф Безос запропонував голові адміністрації NASA Біллу Нельсону не виплачувати компанії 2 мільярди доларів, щоб покрити бюджетний дефіцит програми з розробки системи висадки людини на Місяць у 2024 році, натомість на участь Blue Origin у програмі, повідомляє Інтерфакс Україна.

“Blue Origin заповнить дефіцит бюджетного фінансування програми з розробки системи висадки людини на Місяць, відмовившись від усіх виплат (з боку NASA – ІФ) цього і протягом наступних двох фіскальних років на суму аж до 2 мільярдів доларів, щоб програма повернулася в потрібне русло просто зараз. Ця пропозиція – не тимчасова відстрочка, а повна відмова від цих виплат”, – йдеться в листі компанії.

Натомість, компанія просить укласти з нею контракт на створення посадкового модуля, який може бути доставлений до Місяця на різних ракетах-носіях і використовує водень, який можна добувати на Місяці. Витрати на розробку, які складуть близько 1 млрд доларів, Blue Origin також бере на себе.

У вересні 2019 року NASA звернулася до приватних компаній з пропозицією взяти участь в конкурсі зі створення інноваційних проектів у рамках програми з розробки системи висадки людини на Місяць у 2024 році.

У конкурсі на отримання контракту взяли участь SpaceX, Dynetics і Blue Origin у партнерстві з Lockheed Martin, Northrop Grumman і Draper.

У квітні цього року NASA оголосило, що контракт на відправку астронавтів на Місяць у 2024 році отримала компанія Ілона Маска SpaceХ.

Того ж місяця компанія Джеффа Безоса подала протест до Рахункової Палати США в зв’язку з вибором NASA компанії SpaceX для відправки людини на Місяць у рамках програми “Артеміда” в 2024 році.

На думку компанії, NASA не надало Blue Origin можливості переглянути їх заявку на участь у конкурсі на відправку людини на Місяць, коли відомство оголосило про скорочення бюджету програми з 3,3 млрд доларів до 850 млн. Спочатку планувалося, що для участі в програмі можуть бути обрані два учасники конкурсу, однак за недостатнього бюджету такий варіант став неможливий.

“До Blue Origin було проявлено упереджене ставлення з боку NASA через те, що відомство не повідомило про зміну у вимогах до кандидата. Компанія могла б вдатися і вдалася б до необхідних заходів для перегляду заявки, знизила б витрати, щоб залишитися в рамках фінансування, наданого відомству, і/або запропонувала б перегляд графіка, якби така можливість була надана з боку NASA”, – йшлося в протесті компанії.

У вересні 2020 NASA опублікувало план “Артеміда”, згідно з яким перед космічним відомством стоїть завдання з безпечного повернення людини на Місяць у 2024 році.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: