Круглий стіл «Видатні особистості в галузі освоєння космосу в експозиціях музеїв України»

Новини

19 травня 2021 року в Національному центрі аерокосмічної освіти молоді ім. О.М. Макарова пройшов Круглий стіл «Видатні особистості в галузі освоєння космосу в експозиціях музеїв України».

Дослідження космосу стало одним з найбільш перспективних напрямів науково-технічного прогресу. Космічні досягнення також відбилися на розвитку музейної справи: у всьому світі починається процес створення музеїв космонавтики. У нашій країні «космічні музеї» – наймолодші в системі музеїв. На історичні події в освоєнні космосу відразу відгукнулися державні музеї різних профілів. По гарячих слідах вони почали створювати виставки, які відображали основні космічні досягнення. На підставі цих виставок почала формуватися мережа музеїв космонавтики. Експозиції з космонавтики були відкриті в Волинському, Луганському, Запорізькому, Івано-Франківському, Кіровоградському, Миколаївському, Одеському, Полтавському, Тернопільському та Рівненському обласних краєзнавчих музеях; в Харківському, Чернігівському, Дніпропетровському історичних музеях, в Білій Церкві та Києві.

Оперативно відреагували на загальний інтерес до космічної тематики і сільські музеї. Для них було логічним продовження теми «Наші видатні земляки». Хочеться назвати Лютенську загальноосвітню школу І-III ступенів (с. Лютенька, Гадяцький район, Полтавська обл.), на базі якої створено музей Олександра Дмитровича Засядька, музей космонавтики ім. Юрія Гагаріна (м Охтирка, Сумська обл.). З’являються шкільні музеї космонавтики, на території України їх налічується – 31. Серед них:

музей історії розвитку космонавтики ім. С.П. Королева при ЗОШ № 120 (м Дніпро);

музей «Буковина – край космічний» при Клішковецкой ЗОШ ім. Леоніда Каденюка (с. Клішківці, Хотинський район, Чернівецька обл).

Круглий стіл «Видатні особистості в галузі освоєння космосу в експозиціях музеїв України» пройшов у форматі «ZOOM-конференції». В роботі Круглого столу з презентаціями про свої експозиції взяли участь представники:

  • Національного центру аерокосмічної освіти молоді ім. О.М. Макарова (м Дніпро);
  • Коропського меморіального музею Миколи Кибальчича (смт Короп, Чернігівська область);
  • Національного музею космонавтики ім. С.П. Королева (м. Житомир);
  • Харківського планетарію імені льотчика-космонавта Ю. А. Гагаріна і єдиного в Україні Музею уфології та космонавтики «Космос» (м. Харків);
  • Науково-дослідного інституту електромеханічних приладів (м. Київ);
  • Музею фантастики і космонавтики (м. Київ);
  • Херсонського планетарію (м. Херсон);
  • Учні СШ №36 ім. С.П. Королева (м. Київ);

Дизайнер експозицій «космічних» музеїв Ігор Володимирович Березюк.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: