На Місяць відправлять установку для видобутку кисню

Без рубрики

Розробкою реакторів займається бельгійський стартап.

Європейський стартап займається удосконаленням технології, яка дозволить видобувати кисень з місячного грунту. Таку установку хочуть відправити на Місяць в рамках місії Європейського космічного агентства (ESA), запланованої на 2025 рік, повідомляє ZN.ua з посиланням на Space.com.

Розробкою займається компанія Space Applications Services, вона вже побудувала три експериментальні реактори. Вони будуть доставлені на Місяць в рамках місії з демонстрації використання ресурсів (ISRU).

Установка з видобутку кисню буде працювати на основі процесу FFC Cambridge, розробленого в кінці 1990-х років для отримання титану з оксиду титану. Цей процес передбачає використання електролізу для видобутку чистого металу з руди.

 Image credit: ESA

На Місяці техніку використають для обробки реголіту, який, як відомо, приблизно на 45% складається з кисню. Його розділять на металеві сплави і чистий кисень. Оскільки використання кисню, доставленого з Землі, підходить тільки для короткострокових місій, можливість видобутку кисню безпосередньо на Місяці допоможе в побудові постійних станцій і навіть колоній.

Суміші металів, які будуть отримані під час видобутку кисню, не буду викидати. Їх використають для побудови місячної або майбутньої марсіанської бази.

Space Applications Services вивчає також можливість використання іншого методу видобутку кисню – відновлення ільменіту воднем. Ільменіт – багата титаном руда, яка була виявлена в деяких районах Місяця. Технологія відновлення передбачає запікання реголіту в закритому контейнері разом з воднем. У присутності тепла кисень ільменіту реагує з воднем і утворює водяну пару, яку потім можна розділити на водень і кисень.

Крім підтримки екіпажу, кисень і водень, отримані на Місяці, можуть бути використані в якості палива для запуску місій з вивчення далекого космосу.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: