Китайський супутник з роботизованою рукою – загроза для американських супутників

Головні теми

Командувач Космічних силами США генерал Джеймс Дікінсон (James Dickinson) в доповіді Конгресу назвав Китай головною загрозою для країни в космосі. Особливе занепокоєння у військових викликав супутник Шіцзянь-17 (Shijian-17), який озброєний роботизованою рукою і може вільно міняти орбіту. Китай стверджує, що це експериментальний супутник для боротьби з космічним сміттям, але в США впевнені, що це засіб усувати їх супутники.

«Пекін активно прагне до космічного перевазі за допомогою космічних систем і систем космічного нападу», – написав Дікінсон в підготовлених зауваженнях сенатському комітету з питань збройних сил. – Один примітний об’єкт – це Шіцзянь-17, китайський супутник з роботизованою рукою ».

Здатність Китаю знищити супутник США має вирішальне значення, оскільки результат наступної великої війни буде вирішене в перші хвилини першого дня початку бойових дій. Зокрема, в ці хвилини має бути виведена з ладу система GPS. Всі дії збройних сил США – авіаносців, винищувачів п’ятого покоління, танків і ракет – покладаються на GPS для визначення місця розташування, навігації і часу. Перевага США у військовій сфері може бути негайно усунуте, якщо цифровий зв’язок буде порушена. У Китаю для цього є як наземні засоби боротьби, так і космічні, включаючи супутник з «рукою».

Як варіант протидії цьому в США мають намір створити коміркову супутникову мережу спостереження і зв’язку на сузір’ях з тисяч невеликих супутників. Такі системи більш стійкі до атаки, ніж нечисленні великі і дорогі супутники. Одну з таких програм, ймовірно, реалізує компанія Ілона Маска SpaceX (проект Starlink).

На слуханнях у вівторок Дікінсон назвав Китай «провідним викликом» в космічній сфері, з більш ніж 400 супутниками на орбіті, в чому він поступається тільки США. Росія має близько 200 супутників, але може подвоїти цю кількість до 2030 року, сказав він. У той же час командувач зазначив, що за об’єктами на орбіті дуже важко стежити. Щодня командування відстежує близько 32 тис. Об’єктів, з яких 7000 – це активні або виведені з роботи супутники. У міру розвитку комерційної космонавтики стежити за ближнім космосом стане ще складніше, що дозволить противнику маскувати свої дії на орбіті.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: