Made in Ukraine: EgyptSat-1

Сторінки історії

14 років тому, 17 квітня 2007 року, о 9:46 за київським часом, з космодрому Байконур було здійснено успішний пуск конверсійної ракети-носія «Дніпро», яка вивела на розрахункову навколоземну орбіту 14 супутників: перший єгипетський космічний апарат ДЗЗ «ЄгиптСат-1», шість супутників Саудівської Аравії і сім американських університетських мікросупутників.

РН «Дніпро» розроблено ДП «КБ «Південне» ім. М.К. Янгеля» та виготовлено ДП «ВО «Південний машинобудівний завод ім. О.М. Макарова» на базі найпотужнішої у світі міжконтинентальної балістичної ракети РС-20 (SS-18 Satana).

Космічний апарат дистанційного зондування Землі «ЄгиптСат-1» масою 157 кг розроблено КБ «Південне» і виготовлено ДП ВО ПМЗ. Наземний комплекс управління супутником було створено на підприємствах космічної галузі України: КБ «Південне», ВАТ «НДІРВ», ДП «Дніпрокосмос» і розміщено на території України і Єгипту.

КА призначався для одержання даних оптико-електронного спостереження Землі й надання послуг зв’язку в режимі електронної пошти.

Співпраця КБ «Південне» з Єгиптом в галузі створення космічних систем і супутників почалося з презентації пропозицій КБ «Південне» і ВО ПМЗ в Національному управлінні з дистанційного зондування і космічних наук Єгипту – NARSS (м. Каїр) в жовтні 2000 року. Крім України, презентації своїх пропозицій провели представники фірм Англії, Франції, Німеччини, Італії, Росії, Китаю, Південної Кореї і ПАР. На основі пропозицій учасників презентації було проведено тендер. В ході жорсткої конкурентної боротьби в червні 2001 року перемогу було присуджено КБ «Південне», юридично закріплену підписанням 24 жовтня 2001 року контракту на проектування, виготовлення, запуск, навчання і передачу технологій для супутника «ЄгиптСат-1» між КБ «Південне» і NARSS.

Проект мав деякі особливості в порівнянні з тим, що підприємству доводилося виконувати раніше. Він передбачав виконання комплексу нових за складом і різнопланових за характером робіт. До їх складу, крім розробки, виготовлення і введення в експлуатацію космічної системи, входили:
– навчання команди єгипетських фахівців;
– передача технологій;
– комплектування та поставка в Єгипет обладнання, апаратного та програмного забезпечення для організації проектного офісу, а також підготовка лабораторії для складання і випробувань технологічної та льотної моделей супутника.

Програма навчання передбачала проведення загального та спеціального теоретичного і комп’ютерного навчання за допомогою участі в роботах на робочих місцях в КБ «Південне» і на українських підприємствах-субпідрядників. Запуск 17 квітня 2007 року і подальша успішна робота на орбіті цього супутника протягом більше 3-х років зробили реальністю вихід підприємства на міжнародний ринок космічних послуг в частині створення та експлуатації космічних систем.

>

Цікавий факт. Саме за допомогою «ЄгиптСат-1» знайшли корабель «Фаїна» з 17 українцями на борту, який був захоплений 25 вересня 2008 року сомалійськими піратами. Про це у інтерв’ю УНІАН розказав начальник Національного центру управління та випробувань космічних засобів Володимир Присяжний:

Цим питанням тоді займалося, в першу чергу, Головне управління розвідки, а я тоді керував космічною розвідкою в Головному управлінні. Начальник Головного управління мені поставив завдання, мовляв, є радіо перехват інформації про те, що сомалійські пірати захопили судно десь двісті-триста міль на схід від Африканського рога. Одна міля – це тисяча вісімсот кілометрів, спробуй знайти ту «точку» у відкритому океані… 

В той час саме йшли випробування космічної системи EgyptSat. Цей космічний апарат для єгиптян зробила Україна (це прототип КА «Січ-2»). Отже, тривали льотні випробування і група управління EgyptSat знаходилася в Єгипті, плюс, їх підстраховували спеціалісти центру в Євпаторії. 

Ми зв’язалися з начальником групи управління і домовилися, щоб вони спланували зйомку з цього супутника. Ми знали тактику піратів, що вони глушать двигун та судно дрейфує за течією. Порахували швидкість течії, коли приблизно судно підійде на 25-30 кілометрів до берегової зони, можна буде прив’язатися до координат і зробити знімок супутником. Ось тоді ми зробили перший знімок «Фаїни». А далі вже, знаючи координати корабля, замовили зйомку з ізраїльського супутника Eros-B. 

Використані джерела: facebook.com/yuzhnoye

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: