КБ «Південне» – 67!

Головні теми

Хоча історія Конструкторського бюро «Південне» бере свій початок з травня 1951 року, коли в Дніпропетровську на базі автомобільного заводу було започатковано ракетне виробництво, але офіційним днем заснування підприємства вважається 10 квітня 1954 року. Адже саме тоді відділ Головного конструктора заводу №586 було перетворено на Особливе конструкторське бюро №586 (ОКБ-586), яке нині має назву ДП «КБ «Південне» ім. М.К. Янгеля».

За ці 67 років КБ було розроблено:

– 4 покоління бойових стратегічних ракет різного виду базування (13 бойових ракетних комплексів стратегічного призначення);

– космічні ракетні комплекси (9 типів космічних ракет-носіїв);

– близько 50 типів ракетних двигунів та рушійних установок;

– космічні апарати та супутникові системи наукового, прикладного і оборонного призначення (починаючи з 1962 року в навколоземний простір запущено більш ніж 400 супутників власної розробки);

– некосмічні вироби, які застосовуються у різноманітних сферах.

Сьогодні Державне підприємство «Конструкторське бюро «Південне» є сучасним інжиніринговим центром ракетно-космічної галузі України, що системно розвиває дослідне і експериментальне виробництво, розробляє та впроваджує нові прогресивні технології в процес створення нових зразків ракетно-космічної техніки.

КБ «Південне» застосовує понад 15 інноваційних технологій: адитивні технології, ротаційне розкочування, багатоосьова механічна обробка та інші. А новий обчислювальний центр з найпотужнішим суперкомп’ютером в Україні дає нам можливість з недоступною раніше швидкістю опрацьовувати сотні технічних рішень. 

На підприємстві триває технологічна модернізація, в рамках створення дослідно-промислового виробництва та впровадження у процеси розробок сучасних технологій і програмного забезпечення. Створено замкнутий цикл розробки, виготовлення та випробувань космічних апаратів, які відповідають найсучаснішому світовому рівню.

Розвивається активна співпраця в області науково-дослідних робіт з науковими установами НАН України. Ведуться спільні роботи з провідними вузами Міністерства освіти і науки України.

КБ «Південне» створило потужну вітчизняну кооперацію з близько 120 промислових підприємств і наукових організацій, разом з якими, зокрема, бере активну участь і в міжнародних ракетно-космічних проєктах. Найвідоміші з них – це «Антарес» та «Вега». Для проєкта «Антарес» Україна виготовляє перший ступінь ракети-носія для доставки вантажів NASA на МКС. Це забезпечує міжнародну команду космонавтів провізією та обладнанням, необхідним для функціонування МКС та реалізацію на станції науково-дослідних програм, націлених на вирішення глобальних проблем людства. Для проєкта «Вега» Європейського космічного агентства ми створили маршовий двигун IV ступеня для ракети-носія легкого класу, яка доставляє супутники на орбіту з космодрому Куру.

Підприємство концентрує свою увагу не тільки на діючих проєктах, а й інтенсивно здійснює перспективні науково-технічні розробки, які мають забезпечити стабільне майбутнє підприємству.

Ведуться проєктні роботи зі створення лінійок ракет-носіїв сімейства «Маяк» і «Циклон». Розробляється власна концепція створення «Місячної науково-промислової бази». КБ «Південне» входить до Асоціації місячного поселення (Moon Village Association), яка нараховує майже 220 членів із понад 39 країн з усього світу. В рамках концепції проводяться розробки перспективних місячних технологій, в тому числі низки місячних посадкових модулів.

Вітаємо колектив та ветеранів ДП «КБ «Південне» з Днем народження підприємства! Все тільки починається!

Читайте також: Максим Дегтярьов: «Попит на виведення вантажів на орбіту зростатиме»

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: