Уряд затвердив постанову для запуску супутника “Січ-2-1”

Новини

Кабінет Міністрів України на засіданні 7 квітня визначив держпідприємство “Конструкторське бюро “Південне” ім. Янгеля замовником робіт із забезпечення запуску космічного апарата дистанційного зондування землі (ДЗЗ) “Січ-2-1” і його страховки, а також джерела відповідного фінансування.

“Шлях до здійснення всіх необхідних організаційних та фінансових кроків із підготовки та виведення космічного апарата “Січ-2-1” (“Січ-2-30”) відкритий. Надалі справа за Державним космічним агентством України та КБ “Південне”, – прокоментував це рішення віце-прем’єр – міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський у Facebook, повідомляє “Інтерфакс-Україна”.

Він підтвердив завдання, поставлене президентом і урядом, про запуск супутника до кінця поточного року й наголосив, що такі запуски мають стати регулярними.

Згідно з проектами документів, розміщеними на сайті уряду, оператором оптико-електронної космічної системи ДЗЗ буде Національний центр управління і випробувань космічних засобів, і результати роботи цієї системи будуть безкоштовними для центральних органів виконавчої влади.

У матеріалах зазначається, що, крім бюджетних коштів, на запуск супутника буде використано залишки залучених під держгарантії коштів за проектом створення космічного ракетного комплексу “Циклон-4”.

У документах також зазначається, що “Січ-2-1” планується внести до європейської програми ДЗЗ Copernicus, а інтервал просторової розрізненості 5-10 м широко затребуваний у народному господарстві. Прямий економічний ефект очікується завдяки продажу комерційним структурам щонайменше 150 тис. кв. км і оцінюється в $5 млн на рік тільки за рахунок даних, отриманих з України.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: