Деякі питання фінансування створення космічної системи “Січ-2-1”

Новини

Сьогодні на сайті Кабінету Міністрів України з’явився текст Постанови № 318 від 07 квітня 2021 р. “Деякі питання фінансування створення космічної системи “Січ-2-1”.

Цим документом Уряд України постановив:

1. Установити, що фінансування робіт із створення оптико-електронної космічної системи дистанційного зондування Землі “Січ-2-1”, яка є державною власністю, здійснюється:

у частині забезпечення запуску космічного апарата дистанційного зондування Землі “Січ-2-1” та страхування — за рахунок наявного залишку кредитних ресурсів, залучених під державні гарантії для реалізації проекту створення космічного ракетного комплексу “Циклон-4”, включаючи повернені страхові платежі;

у частині доробки та дооснащення наземного сегмента оптико-електронної космічної системи дистанційного зондування Землі “Січ‑2‑1”, підготовки наземного комплексу управління та наземного інформаційного комплексу, наземних засобів контролю характеристик космічної системи, льотних випробувань космічної системи після запуску — за рахунок коштів державного бюджету за програмою  6381050 “Управління та випробування космічних засобів”, передбачених на утримання Національного центру управління та випробувань космічних засобів;

у частині здійснення контролю якості робіт, передбачених абзацом третім цього пункту та пунктом 2 цієї постанови, та обґрунтованості витрат за роботами, передбаченими абзацом третім цього пункту, — за рахунок коштів державного бюджету за програмою  6381050 “Управління та випробування космічних засобів”, передбачених на утримання представництв генерального замовника — Державного космічного агентства на підприємствах галузі.

2. Взяти до відома, що:

1) фінансування робіт із створення космічного апарата дистанційного зондування Землі “Січ‑2‑1”, проведення випробувань, підготовки до відправлення на космодром здійснюється за рахунок:

коштів державного підприємства “Конструкторське бюро “Південне” імені М. К. Янгеля”, зокрема  — за рахунок доходів, отриманих зазначеним державним підприємством від розміщення в банках на депозитних рахунках тимчасово вільних кредитних ресурсів, залучених під державні гарантії для реалізації проекту створення космічного ракетного комплексу “Циклон‑4”, включаючи повернені страхові платежі;

матеріальної частини (науково-технічної продукції), створеної за кошти державного бюджету в рамках науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт “Січ-2”, “Січ-2М”, “Мікросат-Іоносат” та переданої  державному підприємству “Конструкторське бюро “Південне” імені М. К. Янгеля” Державним космічним агентством  для створення космічного апарата дистанційного зондування Землі “Січ-2-1”;

2) взаємовідносини між Державним космічним агентством та державним підприємством “Конструкторське бюро “Південне” імені М. К. Янгеля” під час запуску та експлуатації оптико-електронної космічної системи дистанційного зондування Землі “Січ-2-1”, обліку витрачених на її створення коштів, використання отриманих даних дистанційного спостереження Землі та розподілу доходів від експлуатації зазначеної космічної системи регулюються в установленому порядку.

3. Підтримати пропозицію Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості та Державного космічного агентства про визначення державного підприємства “Конструкторське бюро “Південне” імені М. К. Янгеля” замовником робіт із забезпечення запуску космічного апарата дистанційного зондування Землі “Січ-2-1” та страхування, Національного центру управління та випробувань космічних засобів — оператором оптико-електронної космічної системи дистанційного зондування Землі “Січ-2-1”.

4. Задоволення потреб центральних органів виконавчої влади в отриманні даних дистанційного спостереження Землі здійснюватиметься на безоплатній основі.

5. Внести до плану заходів щодо розв’язання проблемних питань створення космічного ракетного комплексу “Циклон-4”, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 20 вересня 2017 р. № 653, зміни, що додаються.

6. Державному космічному агентству подавати щороку до 20 січня Кабінетові Міністрів України  інформацію про стан виконання цієї постанови.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: