Прототип космічного корабля Starship SN11 вибухнув під час посадки

Новини

Ще один прототип пілотованого космічного корабля Starship американської компанії SpaceX для місій на Місяць та Марс вибухнув під час посадки після випробувального суборбітального польоту. Компанія Ілона Маска SpaceX збирається посадити Starship на Марсі до 2030 року.

Про це пише ZN.ua.

Засновник компанії Ілон Макс у своїй традиційній манері прокоментував вибух: “Принаймні кратер (від вибуху) у потрібному місці”.

“Схоже, що у двигуна 2 були проблеми при зльоті, і він не наздогнав тиску в робочій камері під час згоряння при посадці, але, теоретично, в цьому не було необхідності. Щось значне відбулося незабаром після початку посадки. Маємо дізнатися, що це було, як тільки сьогодні зможемо вивчити уламки”, – твітнув Маск.

Запуск Starship SN11 (одинадцятого серійного випробувального апарату) був здійснений з полігону компанії в Бока-Чіка на південному сході штату Техас.

В рамках випробування корабель вийшов на висоту 10 км з наступним відключенням двигунів, аеродинамічним гальмуванням, повторним запуском двигунів для повернення в вертикальне положення для м’якої посадки на стартовий майданчик. Однак за хвилину до приземлення пропав відео сигнал з борту корабля.

У лютому приватна космічна компанія зібрала близько 850 мільйонів доларів власного капіталу на розвиток проєкту, попри те, що прототип ракети Starship вибухнув під час посадки після випробувального запуску.

Ілон Маск заявив, що має намір організувати подорож японського мільярдера Юсакі Маєзаві до Місяця на Starship у 2023 році.

Компанія SpaceX вперше провела успішне випробування трьох двигунів Raptor прототипу космічного корабля Starship SN10 “статичним вогнем”, включивши їх на кілька секунд. Попередні запуски прототипів SN8 і SN9 відбулися в грудні 2020 року і 2 лютого цього року. Обидва польоти пройшли успішно, але при посадці SN8 і SN9 сильно вдарилися об посадкові майданчики та вибухнули.

Ці польоти є важливою частиною розвитку Starship, який SpaceX розглядає як засіб, яке зробить колонізацію Марса економічно доцільною.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: