NASA провело успішне випробування першого ступеня надважкої ракети для польотів на Місяць

Головні теми

Перший ступінь американської надважкої ракети-носія SLS, за допомогою якої планується здійснити запуск пілотованого корабля Orion на Місяць, пройшла успішні статичні вогневі випробування, повідомив Fixygen з посиланням на Національне управління США з аеронавтики і дослідженню космічного простору (NASA).

“Чотири двигуна RS-25 найбільшого ракетного елемента, який коли-небудь будувало NASA, – першого ступеня ракети-носія Space Launch System (SLS) – пропрацювали в четвер 8 хвилин 19 секунд в Космічному центрі імені Джона Стенніса поблизу Бей-Сент-Луїса в штаті Міссісіпі”, – йдеться в повідомленні.

“Успішне випробування є важливим етапом в реалізації місії Artemis I (Артеміда-1), в рамках якої планується відправити безпілотний космічний корабель Orion в випробувальний політ навколо Місяця і назад на Землю, відкривши тим самим шлях до майбутніх пілотованих польотів з астронавтами на борту” , – відзначили в NASA.

Перший ступінь ракети SLS висотою 65 метрів з чотирма двигунами RS-25 є найбільшою з тих пір, як NASA побудувало ракету-носій Saturn-V для корабля “Аполлон” для пілотованих польотів на Місяць.

Схема роботи двигуна RS-25

SLS (Space Launch System) – американська надважких ракета-носій, що розробляється NASA для пілотованих місій за межі навколоземної орбіти. Перший безпілотний запуск з місією Artemis 1 запланований на осінь 2021 року, а перший пілотований Artemis 2 – на 2023 рік. В рамках програми Artemis ракета SLS буде використовуватися для запусків пілотованого корабля Orion, в тому числі на Місяць і Марс.

Система в базовій версії буде здатна виводити 95 тонн вантажу на опорну орбіту. Подальший розвиток конструкції ракети-носія має забезпечити збільшення вантажопідйомності до 130 тонн. Вона стане найпотужнішою космічною ракетою в світі.

Aerojet Rocketdyne RS-25, також відомий як Space Shuttle main engine (SSME) (Головний двигун Спейс Шаттлу) — потужний рідинний ракетний двигун, що раніше використовувався на Спейс Шаттлі, а зараз планується для встановлення на ракету-носій Система космічних запусків. Спроектований і виготовлений американською компанією «Rocketdyne» (зараз відома як Aerojet Rocketdyne).

Перші кроки по створенню RS-25 відбулися ще в 1960-х роках, основною розробкою займалися в 1970-х, а перший політ він здійснив з місією STS-1 12 квітня 1981 року. Протягом своєї експлуатації двигун кілька разів був модернізований. Це підвищило його надійність, безпечність та експлуатаційні характеристики.

На Спейс Шаттлі використовувався блок із трьох двигунів RS-25, вмонтований у кормову структуру орбітера. Паливо для них подавалося зі спеціального паливного баку. Після кожного польоту двигуни від’єднувалися, перевірялися і ремонтувалися перед наступною місією. На відміну від цього, на ракеті SLS паливо до чотирьох двигунів подаватиметься безпосередньо із паливних баків, розташованих всередині першого ступеню.

Доселювання тяги на RS-25 здійснюється в межах (67-109)% із можливість регулювання на 1 %. Він здатен витримувати критичні температури: від -253 °C (рідкий водень) до 3300 °C (всередині камери згоряння). Середня витрата палива — 3’917 л/с.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: