Технічні характеристики марсохода Perseverance «не вражають»: CPU як у iMac 1998 року, 2 ГБ флеш-пам’яті і 256 МБ оперативки

Новини науки і техніки

Новий марсохід NASA Perseverance є найдосконалішою машиною, яка коли-небудь спускалася на червону планету. Але в плані технічних характеристик він безнадійно застарів, пише The VERGE.

Справа в тому, що обчислювальним центром Perseverance є старий одноядерний процесор PowerPC 750, що працює на частоті 233 Мгц і містить всього 6 млн транзисторів. Такий же чіп використовувався в найпершому комп’ютері серії iMac – Bondi blue – випущеному ще в 1998 році. І точно такий же процесор був встановлений і в попередній моделі марсохода – Curiosity.

Image: Apple

Звичайно, космічне агентство NASA могло б скористатися більш сучасними процесорами, доступними на момент підготовки до запуску Perseverance. Тоді були доступні сучасні продуктивні рішення, що включають кілька процесорів, мільярди транзисторів та гігагерцевий тактові частоти. Але такі просунуті процесори фактично можуть завдати шкоди місії Perseverance, що викликано особливостями роботи в специфічних марсіанських умовах.

Багато в чому це пов’язано з тим, що атмосфера Марса забезпечує набагато менший захист від шкідливого випромінювання і заряджених частинок, ніж атмосфера Землі. Сильний викид радіації може серйозно пошкодити чутливу електроніку сучасного процесора. І чим складніше чіп, тим більше компонентів може вийти з ладу. А заміна пошкоджених модулів на Марсі поки що неможлива. У зв’язку з цим Perseverance фактично має два обчислювальних модуля. Один з них є резервним на випадок, якщо щось піде не так. Марсохід також містить третю копію обчислювального модуля, який використовується для аналізу зображень.

Додамо, для космічних потреб використовується специфічно модифікований процесор PowerPC 750. Він отримав посилений захист від випромінювання, назва RAD750 і ціну $ 200 тис. Крім марсоходів такий чіп застосовується і в інших космічних апаратах, наприклад, космічному телескопі Fermi, місячному розвідувальному орбітальному апараті, космічному кораблі для пошуку комет Deep Impact, телескопі Kepler і ін.

Хоча процесор RAD750 може бути слабким в порівнянні з сучасним смартфоном або ігровим ПК, в специфікації Perseverance відзначається, що він набагато могутніше, ніж чіпи в більш ранніх марсоходах, таких як Spirit або Opportunity. Його тактова частота приблизно в 10 разів вище, ніж у чіпів старих марсоходів. Ємність вбудованої флеш-пам’яті становить 2 ГБ. Це мізер, порівняно з сучасними комп’ютерами або смартфонами, але в 8 разів більше, ніж у попередніх версій. Нарешті, Perseverance несе на борту 256 МБ ОЗП.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: