Війна в космосі може стати реальністю

Це цікаво

Майбутні війни, які почнуться на суші або на морі, можуть швидко загостритися, і тоді їх доля “вирішуватиметься” в космосі, заявив командувач Британських королівських ВПС, попередивши, що Росія і Китай розробляють протисупутникову зброю, пише 112.ua з посиланням на Financial Times.

Начальник штабу авіації, головний маршал авіації сер Майк Вігстон сказав, що хоча вважати космос військовою сферою, як і раніше, “спірно”, ігнорувати загрози, пов’язані з найважливішими функціями супутників — такими, як зв’язок і GPS-навігація, — з боку Збройних сил Великої Британії було би “рівносильно недбалості”.

“У майбутньому конфлікт може зародиться на землі, але я не сумніваюся, що він дуже швидко перекинеться в космос, і його результат вирішуватиметься в космосі”, — заявив головний маршал авіації на мережевій конференції з космічної оборони у вівторок. “Тому ми повинні бути готові охороняти і, якщо буде потрібно, захищати найважливіші національні інтереси в космосі. Ми бачимо, як країни на зразок Китаю, Росії та інших розвивають протисупутникові можливості”.

Цього року раніше США і Велика Британія звинуватили Москву у випробуванні нової космічної зброї зі свого супутника “Космос 2543”, позначивши новий рубіж у мілітаризації космосу. Випущений на орбіту снаряд можна використовувати й для ураження ворожого супутника.

Глава космічного командування США генерал Джон Реймонд заявив тоді, що випробувальний залп “відповідає військовій доктрині Кремля про застосування зброї, яка наражає на небезпеку космічні ресурси США і їхніх союзників”, а глава британського космічного управління віце-маршал авіації Харві Сміт зазначив, що снаряд мав “характеристики зброї”.

Західні союзники побоюються, що застосування космічної зброї не тільки загрожує мирному використанню космосу, але й створює ризик утворення сміття, який загрожує втратою для супутників і космічних систем. Зростання щільності уламків може спричинити зіткнення і закрити доступ до цілих районів.

Китай вже критикували за причетність до утворення космічного сміття: у 2007 році він випустив ракету на 800 км у відкритий космос, щоб знищити один із власних застарілих метеорологічних супутників. Під час випробування утворилися тисячі уламків. Головний маршал авіації Вігстон назвав ці дії “безвідповідальними” і зазначив, що Пекін тим самим послав сигнал, що може збивати ворожі супутники.

США провели аналогічну операцію рік по тому, збивши власний супутник-шпигун, що вийшов із ладу. Свій залп вони пояснили тим, що токсичне паливо на борту супутника становитиме небезпеку, якщо повернеться на Землю. У Пентагоні заявили, що момент перехоплення в районі повторного входження супутника в атмосферу дозволив звести появу космічного сміття до мінімуму. Росія ж припустила, що ця операція була прикриттям для випробування протисупутникової зброї.

Торік Індія стала четвертою країною, яка збила космічний супутник.

Сер Вігстон додав, що прагнення Китаю стати провідною космічною державою до 2045 року вже спричинило розроблення кібернетичних, електромагнітних і кінетичних систем, “які можуть становити загрозу іншим користувачам космосу”.

Москву ж звинувачують у використанні супутників, як висловився сер Вігстон, для “підозрілих маневрів зі зближення і стикування”, за якими можуть стоять спроби комерційного і військового шпигунства.

У грудні минулого року США створили спеціальні “космічні сили”, офіційно визнавши космос областю бойових дій. Консервативна партія Великої Британії у своєму грудневому маніфесті, опублікованому напередодні загальних виборів минулого року, обіцяла створити власне “космічне командування”.

Хелен Воррел, Financial Times.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: