Гендиректор корпорації «Українська авіабудівна компанія» Андрій Чабанов: «Поява Мінстратегпрому дозволило завершити розробку Концепції програми розвитку авіапромисловості до 2030 року»

Головні теми

13.11.2020. Корпорація «Українська авіабудівна компанія» (корпорація «УАК») вітає схвалення Кабміном Концепції програми розвитку авіапромисловості до 2030 року (далі -Концепція). Про це повідомив «Аерокосмічному порталу» генеральний директор корпорації «УАК» Андрій Чабанов.

«Поява нового міністерства – Мінстратегпром, яке формує промислову політику країни і є держзамовником Державної цільової науково-технічної програми розвитку авіаційної промисловості на 2021—2030 роки, дозволило після двох років поневірянь Концепції по чиновницьким кабінетам, нарешті завершити її розробку», – сказав він.

Андрій Чабанов зазначив, що за Концепцією реалізація, згідно до 2030 року авіапродукції на суму до 350 млрд. грн. дасть змогу спрямувати до бюджетів усіх рівнів близько 100–120 млрд. грн. і забезпечити підвищення зарплати зайнятих у галузі у 1,6 раза. Реалізація Програми, зокрема, сприятиме зростанню обсягів експорту авіатехніки і послуг у 2021–2030 роках до 150–200 млрд грн. Крім того, Програма дозволить зберегти в авіапромисловості не менш як 50 000 та створити не менше як 6 000 робочих місць. «Раціональне використання існуючого авіаційного потенціалу дозволить державі підвищити конкурентоспроможність економіки та рівень життя населення», –-підкреслив він.

Гендиректор корпорації УАК нагадав, що Україна з моменту незалежності мала всього дві десятирічні програми розвитку авіапромисловості. Перша з них була розрахована на 1992-2001 роки, друга – на 2001-2010 роки. Обсяг їхнього держфінансування не перевищував 17%. «Після 2010 року маємо десятирічку державної бездіяльності по відношенню до вітчизняної авіагалузі. У 2014 році ліквідували Мінпромполітики – регуляторний орган, який здійснював державну промислову політику і почали безплідне реформування в сфері авіабудування», – підкреслив А. Чабанов.

Він констатував, що з 2015 року майже половина з 40 авіабудівних підприємств України перебувають в управлінні державного концерну «Укроборонпром» (УОП). «Це структура, створена Віктором Януковичем для контролю за фінансовими потоками компаній, а не збільшення обсягів виробництва. Тому останні п’ять років стали роками літакобудівної аморфності. «Укроборонпром» не піклувався про держзамовлення та контракти, проте величезні кошти оборонних підприємств витрачав на аудити і виплати топ-менеджерам», – підкреслив А. Чабанов. За його словами, в чехарді призначень ДК «Укроборонпромом» керівників державних літакобудівних підприємств переважали непрофесіонали, до стратегічних підприємств допускалися іноземці. «Це призвело до повної зупинки виробництва повітряних суден і спотворення моделі управління промисловим комплексом, що є прямою загрозою для безпеки держави», – вважає він.

Гендиректор корпорації «УАК» заявив, що підтримує вимогу асоціації «Укравіапром», Об’єднання організацій роботодавців авіаційної промисловості України та Профспілки авіабудівників України (ПАУ) щодо невідкладного скасування рішення «Укроборонпрому» щодо створення наглядової ради ДП «Антонов» як такої, що немає законних підстав та передачі підприємств авіабудування зі сфери управління «Укроборонпрому» до сфери управління Мінстратегпрому.

Корпорація «Українські авіабудівна компанія» створена в 2016 році як добровільне господарське об’єднання підприємств авіапромисловості. Метою її створення, зокрема, є вжиття заходів по збереженню робочих місць в авіагалузі і повернення Україні статусу авіакосмічної держави. До складу УАК входять дев’ять компаній: державне підприємство (ДП) «Антонов», ДП «Івченко – Прогрес», публічне АО “Український науково-дослідний інститут авіаційної технології” (ПАТ УкрНДІАТ), ДП «Завод 410 ЦА», ДП «Новатор», ДП «Харківський машинобудівний завод «ФЕД», ДП «Харківське агрегатне конструкторське бюро», ПАТ «Завод Маяк», приватне акціонерне товариство (ПрАТ) «ФЕД».

9 листопада 2020 року Асоціація «Укравіапром», Об’єднання організацій роботодавців авіаційної промисловості України та ПАУ звернулися з листом до Президента України Володимира Зеленського, Секретаря РНБО Олександра Данілова і прем’єр-міністра України Дмитра Шмигаля з вимогою невідкладного скасування рішення ДП «Укроборонпром» щодо створення наглядової ради ДП «Антонов» як такої, що немає законних підстав та передачі підприємств авіабудування зі сфери управління «Укроборонпрому» до сфери управління Мінстратегпрому. Автори листа зазначають, що відсутність послідової та системної державної політики та уваги з боку держорганів може призвести до критичного послаблення стратегічних секторів економіки, неконтрольованої приватизації та відчуження активів державних підприємств.

Андрій Чабанов / фото: Facebook

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: