Температура Всесвіту за 10 мільярдів років зросла удесятеро – вчені

Це цікаво

Середня температура газів у Всесвіті за останні 10 мільярдів років збільшилася у понад десяток разів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Independent.

На сьогоднішній день вона становить близько 2 мільйонів градусів Цельсія.

«У той час як Всесвіт еволюціонує, гравітація у космосі об’єднує темну речовину і гази та перетворює їх у галактики та скупчення галактик», – заявив вчений з американського Університету штату Огайо І Куан Чан. За його словами, цей процес супроводжується сильним спротивом, що, в свою чергу приводить до підвищення температури газів.

Зазначається, що для того, аби перевірити температуру Всесвіту, дослідники розробили спосіб, який дозволив їм оцінити температуру, якою вона була подалі від Землі (ще раніше у часі) і порівняли її з температурою, яка спостерігається ближче до нас (у поточний час). Результати дослідження підтвердили, що гази у Всесвіті з часом стають гарячішими через гравітаційний колапс космічної структури.

Видання додає, що дослідження, опубліковане в журналі Astrophysical Journal, спиралося на роботу Джима Піблса, який у 2019 році отримав Нобелівську премію з фізики за роботу щодо масштабної будови Всесвіту.

Як повідомляв Укрінформ, група міжнародних астрономів уперше за допомогою радіотелескопу знайшла нову планету, яка отримала назву BDR J1750+3809.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: