Китай будує великий плавучий космодром для запуску ракет

Новини

У Китаї побудують великий плавучий космодром для запуску як космічних ракет, так і балістичних носіїв. Точних подробиць про космодромі немає, але це буде перший подібний проект в Китаї, пише Rusjev.

Китай приступив до будівництва Східного космодрому, який буде використовуватися для морських стартів. Як пише Phys.org, будівництво ведеться біля узбережжя Хайялі на сході провінції Шаньдун. Розробкою і будівництвом плавучого космодрому займається Китайська аерокосмічна науково-технічна корпорація (CASC).

Плавучі космодроми – технічно складні споруди, які дозволяють винести запуски легких ракет-носіїв з суші в море. Це дозволяє уникнути подальшого забруднення суші ракетним паливом, а також убезпечити обжиті території, які нині перебувають відносно близько до наземних стартових майданчиків.

В даний час Китай має в своєму розпорядженні тільки наземні космодроми і морською стартовою платформою. Вони знаходяться в міських повітах Цзюцюань, Тайюань, Січан і Веньчан. Населені пункти в цих повітах періодично знаходяться під загрозою падіння відпрацьованих ступенів ракет під час запусків.

Доповнення плавучим космодромом також узгоджується з розширенням послуг із запуску, яке Китай забезпечував в останні роки. Вже 20 років в країні спостерігається експоненціальне зростання запусків з використанням сімейства ракет Long March. У 2001 році CNSA виконала лише один запуск за допомогою Long March 2F. До 2018 року це число збільшилося до 37 з використанням комбінації моделей Long March 2, 3, 4 і 11.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: