Триває підготовка до пуску ракети з українським двигуном

Головні теми

На космодромі Куру у Французькій Гвіані відновилися роботи з підготовки до чергового пуску європейської ракети-носія легкого класу Vega, які було припинено через COVID-19.

Про це повідомляється на сайті компанії Arianespace.

Дату пуску Arianespace поки не повідомляє, але як інформує авторитетний сайт spaceflightnow.com, старт заплановано на 19 червня о 04:51:10 за київським часом.

В рамках програми Європейського космічного агентства під назвою Small Spacecraft Mission Service (SSMS) ракета-носій Vega має вивести на сонячно-синхронну орбіту 53 мікро- та наносупутників в інтересах 21 замовника: 7 мікросупутників вагою від 15 кг до 150 кг та 46 кубсатів. Ці космічні апарати призначені для обслуговування різних програм, включаючи спостереження за Землею, телекомунікації, науку, технології та освіту.

Деталі місії VV16: https://www.arianespace.com/mission-update/vega-vv16-preparations-resume/

Нагадаємо, що попередній пуск РН Vega, 11 липня 2019 року, виявився невдалим. На замовлення ОАЕ ракета мала доставити на орбіту космічний апарат ДЗЗ FalconEye1 масою близько 1197 кг. Але приблизно за дві хвилини після старту, одразу після початку роботи двигуна другого ступеня, сталася позаштатна ситуація, яка призвела до передчасного завершення місії. Це був перший невдалий запуск ракети-носія Vega з п’ятнадцяти.

Блок маршового двигуна РД-843, який використовується у складі рідинної рушійної установки четвертого ступеня РН Vega, розробило ДП «КБ «Південне» та серійно виготовляє ДП «ВО Південний машинобудівний завод».

Починаючи з 2012 року український двигун успішно відпрацював 14 разів, вивівши на орбіту 29 супутників.

За створення двигуна верхніх ступенів РН, в тому числі за розробку і створення двигуна РД-843, авторський колектив КБ «Південне» було удостоєно Державної премії України в галузі науки і техніки за 2012 рік.

У 2017 році було укладено черговий контракт на виготовлення ще 20 блоків маршового двигуна.

БМД РД-843 у цеху компанії Аviо, м. Коллеферо, Італія

У 2019 році було відправлено замовнику 3 комплекти РД-843. У 2020 році планується виготовити та поставити ще 7 блоків.

Наразі тривають роботи з покращення характеристик двигуна з метою розширення діапазону виведених корисних навантажень.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: