В Офісі Президента України зацікавились науковими розробками КПІ

Новини

У Київському політехнічному інституті ім. Ігоря Сікорського відбулася зустріч керівництва університету з уповноваженим президента із земельних питань Романом Лещенком. Представник глави держави висловив зацікавленість розробками науковців Світового центру даних з геоінформатики та сталого розвитку. Зокрема, аналізом просторових даних у сфері землекористування й оціненням сільськогосподарського потенціалу України.

Про це повідомляється на сайті КПІ.

«Мене зацікавили системи моніторингу земель, ефективного землекористування, родючості ґрунтів, систем контролю, аналізу всіх земельних масивів на території України. Мені продемонстрували інтегровані системні рішення, які можуть здійснити революцію у земельних відносинах, насамперед з погляду аналітики, а також у контролі за процесами. Ці системи дають можливість на загальнодержавному рівні підтримувати базиси національної безпеки та оборони через призму народонаселення, землекористування, економічних процесів і забезпечити сталий розвиток нашої держави», – зазначив Роман Лещенко.

За його словами, систему, яку презентували в університеті, можна застосовувати у сфері національної інфраструктури, зробивши масштабну аналітику всього землекористування в Україні. Він також поділився перспективами фінансової підтримки проєкту з боку держави.

«Я бачу, що це буде дуже корисно. Одна річ, коли ми фінансуємо комерційні структури, а інша – коли забезпечуємо університетську спільноту. Фонд коштів заходить безпосередньо в університет, де він буде раціонально використовуватися на наукові розробки. Тобто це стратегія win-win: ми перемагаємо двічі – як держава, що отримує сучасну технологію, та університетська спільнота, що отримує стале фінансування освітніх проєктів», – підсумував уповноважений президента.

Науковці оцінили зацікавленість з боку влади та запевнили у плідній співпраці.

«Це потенційна можливість для виконання цікавих, і, головне, корисних для країни проєктів. Ми можемо продемонструвати наші навички та вміння і, звісно, завжди готові до втілення передових проєктів в науковій та освітній галузі. Надзвичайно важливо, що в цьому зацікавлена наша влада», – прокоментував завідувач лабораторії географічних інформаційних систем Світового центру даних Віктор Путренко.

Лабораторія збирає, обробляє та візуалізує геопросторові дані. Вона працює як в освітньому напрямі, підтримуючи програму дистанційного навчання з геоматики КПІ, так і в напрямі наукових досліджень з аналітики геопросторових даних. Зокрема, збирає великі дані на основі показників дистанційного зондування Землі для дослідження сільськогосподарських культур і земель та розв’язання багатьох господарських завдань. Дані дають змогу моніторити зміну землекористування, аналізувати доцільність лісових вирубок, прогнозувати зміни клімату, тож ця інформація є вкрай важливою для різних галузей господарської діяльності.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: