“Вояджер” виявив моторошний гул у міжзоряному просторі

Новини науки і техніки

Космічний апарат запустили для дослідження Сонячної системи та простору за її межами. Voyager-1 став першим зондом, який вийшов у міжзоряний простір.

“Вояджер-1”, який витратив понад 43 роки на віддалення від Землі з моменту свого запуску в 1977 році, виявив “гул” міжзоряного простору, повідомляє CNN.

Зараз зонд знаходиться від Сонця більш ніж в 150 разів далі, ніж відстань між Землею і Сонцем. Передача повідомлень, що рухаються зі швидкістю світла, на Землю займає понад 21 годину.

У 2012 році він офіційно пройшов геліопаузу – кордон, на якому тиск сонячного вітру вже недостатній, щоб зіткнутися з вітром з міжзоряного простору. “Вояджер-1” покинув Сонячну систему.

В ході останнього аналізу даних зонда з відстані майже 23 мільярди кілометрів астрономи стали помічати, починаючи з 2017 року, постійний гул від плазмових хвиль в міжзоряному середовищі.

“Він дуже слабкий і монотонний, тому що знаходиться у вузькій смузі частот”, – розповіла астроном Стелла Кох Окер з Корнельського університету з астрономії. 

Поки не зовсім ясно, що викликає ці звуки: це можуть бути термічно збуджені плазмові коливання або квазітепловой шум, створюваний рухом електронів в плазмі, що створює локальне електричне поле.

NASA навіть опублікувало запис цього гулу. 

Відзначається також, що генератор, який живить прилади зонда, з кожним роком стає трохи гіршим. Приблизно до 2025 року він більше не зможе підтримувати їх роботу.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: