Пішов з життя ветеран космічної галузі України Микола Валеріанович Тумаркін

Новини

Як повідомив сьогодні Національний музей космонавтики ім. С.П.Корольова, пішов з життя ветеран ракетно-космічної галузі, Головний конструктор Науково-дослідного інституту Електро-механічних приладів, Микола Валеріанович Тумаркін.

Микола Валеріанович народився 2 березня 1937 року.

У 1960 році увійшов до складу групи конструкторів, які створили записуючий пристрій «Звезда» для космічного корабля «Восток». Саме цей пристрій зберіг для нащадків голос Ю.О. Гагаріна під час першого космічного польоту, його знамените «Поехали!».

Впродовж 59 років 12 квітня Микола Валеріанович з колегами святкували дуже важливий для них день – День космонавтики.

За два тижні до 60-річного ювілею польота Ю.О. Гагаріна перестало битися серце людини безмежно відданої своїй професії, талановитого конструктора та великого друга музею.

Завдяки Миколі Валеріановичу фонди музею поповнились надзвичайно цінними експонатами – записуючими пристроями, що розроблялись для польоту людини на Місяць, космічних кораблів «Восток», «Восход», «Союз», орбітальних станцій «Салют», «Мир» та космічного корабля «Буран».

Микола Валеріанович був надзвичайно інтелігентною та скромною людиною, майже все життя пропрацювавши в режимі секретності.

Колектив «Спейс-Інформ» висловлює щирі співчуття рідним, друзям та колегам Миколи Валеріановича.

М.В. Тумаркін в гостях у Державного космічного агентства України. 15.03.2011 р.
М.В. Тумаркін в гостях у Державного космічного агентства України. 15.03.2011 р.
У Державному політехнічному музеї при НТУУ КПI. 12.04.2011 р.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: