У космос запустили магніт для збору сміття

Головні теми

22 березня на цільову орбіту був виведений КА ELSA-d японської компанії Astroscale. Він стане першим в демонстрації базових технологій, необхідних для стикування і видалення космічного сміття.

Супутник ELSA-d може стати одним з найбільш ефективних космічних прибиральників сміття. Розроблений японською фірмою Astroscale він стане першим супутником, що прибирає сміття за допомогою магніту.

ELSA-d не призначений для повномасштабної роботи – це тестова платформа, передає Techtoday. Супутник вагою 200 кг має продемонструвати принципову можливість такого типу прибирання та її ефективність. Після цього він згорить в земній атмосфері. Отримані дані використають для розробки наступних поколінь супутників-прибиральників.

Супутник ELSA-d складається з двох блоків – основний модуль вагою 180 кг та макет космічного сміття вагою 20 кг. Саме його супутник має підмагнітити до себе, виконавши тестове прибирання. Цю процедуру повторять кілька разів.

«Ми вступаємо в еру супутникових угруповань, і деякі з цих космічних апаратів можуть вийти з ладу на орбіті – і це буде серйозною проблемою», – сказав Джон Оберн, керуючий директор Astroscale в Великобританії.

“Якщо вони зазнають невдачі на дуже малих висотах, вони повернуться вниз самі, але якщо супутники відмовляться на висоті 1200-1300 км – вони будуть там століттями з ризиком того, що вони почнуть розриватися, стикатися з іншими предметами і значно погіршить ситуацію зі сміттям” .

Наступна фаза програми включатиме збирання кількох шматків сміття протягом однієї місії. Її запуск призначений на 2023 рік.

Особливість ELSA-d в тому, що він діятиме напівавтономно, включаючи маневрування.

За оцінкою Європейсього космічного агентства, на навколоземній орбіті знаходиться близько 9200 тонн сміття в кількості 34 000 одиниць. Це лише об’єкти, які більше 15 см в довжину. Менших шматків нараховується 130 000 одиниць.

Космічне сміття вже становить загрозу супутникам і про це попереджають в ООН. За оцінками, було понад 560 випадків поломок через зіткнення зі сміттям. Нині супутники розробляються з можливостями маневрування для ухилення від сміття.

Загалом навколо Землі нараховується 170 млн одиниць космічного сміття. Це можуть бути як великі об’єкти, наприклад, відпрацьовані елементи ракет, так і дрібні, такі як відлущена фарба.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: