Україна впродовж п’яти років може отримати космічне угруповання з трьох супутників

Новини

При державному сприянні та відповідному фінансуванні Україна до 2026 року здатна вивести на орбіту три власних супутники спостереження (дистанційного зондування землі), повідомляє Defense Express.

Мова йде про моделі розроблені ДП “Конструкторське бюро “Південне” ім. М. К. Янгеля” – “Січ-2-1”, “Січ-2М” та “Січ-3-О”.

Український космічний апарат дистанційного зондування землі “Січ-2-1”

Власне перший з них вже зібраний. Наразі проходить перевірка всіх його систем з метою підготовки до запуску.

“Січ-2-1” готують до майбутнього запуску

“Він повністю зібраний і зараз проводяться його (мова йде про “Січ-2-1″) електричні випробування, це перевірка систем на їх функціонування. Я можу приблизно сказати, що ми більше половини цих випробувань вже виконали. У нас є затверджений генеральний мережевий графік робіт і ми працюємо згідно з цим графіком. Поки що ми не маємо ніякого відставання”, – розповів в інтерв’ю програмі Security Talks головний конструктор космічних апартів, комплексів та систем КБ “Південне” Костянтин Білоусов.

Паралельно проходять перемовини щодо укладення відповідної угоди про доставку супутника на орбіту з компанією SpaceX. Зокрема, днями представники Державного космічного агентства та Комітету економічного розвитку успішно завершили черговий етап перемовин з американською компанією.

“Зараз ми можемо говорити про те, що умови контракту попередньо узгоджені і у України відтепер є можливість підписати договір на пускові послуги з легендарною американською компанією. Ціна контракту – $1 млн, що є надзвичайно приємною для України ціною та у восьмеро нижчою за ту, яка була запланована від самого початку”, – повідомив 4 березня ц.р. голова парламентського Комітету Дмитро Наталуха.

За його словами, “КБ “Південне” може вже до кінця цього тижня підписати контракт” і якщо будуть вирішені технічні питання й підготовлені необхідні документи, то запуск відбудеться до кінця цього року.

Україна запустила в космос сім космічних апаратів, проте два останніх це лише маленькі зонди

Варто відзначити, що функціонал “Січ-2-1” хоч і може бути використаний українськими військовими, все ж є недостатнім для виконання завдань розвідки. Просторова розрізненість апарату лише 8 метрів, що дозволить помітити лише великі об’єкти або скупчення ворожої техніки. Однак він непогано може вирішувати оглядові завдання, оскільки під час спостереження охоплює на землі смугу у 46 км.

Зовсім інша мова, можливості “Січ-2М” та “Січ-3-О”, котрі мають високу та надвисоку просторову розрізненість відповідно. Так, останній здатен роздивитися на землі під час знімання об’єкти розмірами у 0,5 метра, що дозволяє фіксувати будь-яку окрему одиницю техніки або скупчення людей.

Український Центр прийому та обробки спеціальної інформації та контролю навігаційного поля у місті Дунаївці, що на Хмельниччині

“Січ-3-О” вже спроектований фахівцями КБ “Південне”, однак виготовити та вивести його на орбіту вдасться не раніше 2025-2026 року (при оперативному прийнятті низки необхідних рішень від держструктур та фінансуванні).

Таким чином, в найближче п’ятиріччя Збройні сили могли б отримати власне невелике космічне угрупування розвідувальних апаратів, що дозволило б суттєво наростити спроможності в оперативному виявленні місць дислокації ворожих військ та спостереженню за їх пересуванням.

Підписуйтесь на нас в Telegram: тут найцікавіші аерокосмічні новини!

Поділитися новиною: